Značaj praćenja nivoa TSH

TSHTSH je hormon koji stimuliše štitastu žlezdu da stvara hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3).

Šta znači normalan, smanjen i povišen nivo TSH?

Kada je nivo TSH u granicama normalnih vrednosti, i nemate nikakve tegobe, to znači da štitasta žlezda pravilno funkcioniše. Ukoliko i pored nornalnih vrednosti TSH osećate simptome koji mogu da prate hipotireoidizam, poželjno je da konsultujete vašeg lekara o dodatnim testovima koji će sa većom sigurnošću potvrditi ili odbaciti prisustvo smanjene funkcije tireoidne žlezde.

Kada je nivo TSH iznad granice normalnih vrednosti, to znači da štitasta žlezda ne stvara dovoljno hormona, pa raste nivo TSH koji treba da podstakne njenu funkciju. U tom slučaju radi se o hipofunkciji ili smanjenoj funkciji štitaste žlezde. U zavisnosti od nivoa hormona T3 i T4 i prisustvu tegoba, vaš lekar će odlučiti kada je potrebno da se uvede hormonska supstituciona terapija.

Nivo TSH ispod granice normalnih vrednosti ukazuje da štitasta žlezda radi “pojačano”, odnosno da proizvodi više hormona nego što je normalno. Takođe, u zavisnosti od izraženosti tegoba, vaš lekar će vam propisati odgovarajuću terapiju.

U slučaju usporenog rada štitaste žlezde, kao pomoćno sredstvo u tretmanu preporučujemo upotrebu preparata PRIMED 7 Tiromed.

primed 7PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Svakodnevnom upotrebom obezbeđuje se dovoljno joda za pravilnu funkciju svih organa i sistema u organizmu kojima je jod neophodan. PRIMED 7 se može koristiti i dok hormonska terapija nije uvedena, a i kao dodatak hormonskoj supstitucionoj terapiji, za bolje regulisanje simptoma koji prate usporenu funkciju štitaste žlezde.