Povezanost ishrane i hipotireoze!

Štitasta žlezda i ishrana
Poremećaji štitaste žlezde, poput hipotireoze, nekada možu biti pravi izazov za lečenje, a hrana koju konzumiramo može čak i ometati sam tok terapije.

Neki hranljivi sastojci posebno utiču na funkciju štitaste žlezde, a određena hrana može inhibirati sposobnost vašeg tela da apsorbuje hormone, koje verovatno uzimate kao deo redovne terapije.

Ove činjenice vode ka saznanju da je povezanost štitaste žlezde i ishrane koju sprovodite jako velika i bitna za sam tok lečenja hipotireoze.

Štitasta žlezda i ishrana – istine i zablude
Određena hrana je stekla lošu reputaciju da ima negativan uticaj na tireoidnu žlezdu.

Na primer, za hranu poput soje i porodicu kupusara (kao što su brokoli, kupus, kelj, prokelj i zelje) smatra se da doprinose disfunkciji tireoidne žlezde. Međutim, ta reputacija je zastarela i ne slaže se sa najnovijim naučnim dokazima.

Ova hrana ima i mnoge zdravstvene koristi. Do danas, istraživanja efekta ovih namirnica na štitastu žlezdu nisu uverljiva i ne možemo u potpunosti praviti zaključke.

Veza autoimune bolesti štitaste žlezde i ishrane
Sa druge strane, postoje grupe namirnica u kojima naučni dokazi podržavaju vezu sa autoimunom bolešću tireoidne žlezde koja usporava vaš metabolizam. Gluten je jedan od njih.

Ukoliko mislite da imate problem sa štitastom žlezdom, preporuka je da uradite analizu krvi kako biste identifikovali bilo kakvu skrivenu reakciju na gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži, ovsu, kamutu (vrsta pšenice).

Osetljivost ili alergija na gluten mogu da izazovu različite vrste simptoma počevši od migrene do umora i gojenja.

Pored toga što možete da uradite analize krvi i na taj način saznate da li imate problem sa glutenom, moguće je i da se sami testirate tako što eliminišete gluten iz ishrane tokom perioda od tri nedelje.

Ukoliko primetite da ima poboljšanja u simptomima koje ste predhodno imali, to je dovoljno dobar znak da je vašem organizmu gluten suvišan.

Ukoliko želite da napravite korak dalje i potvrdite samo testiranje, ponovo unesite gluten u ishranu i obratite pažnju na to da li se simptomi ponavljaju.

Pored alergije na gluten, postoje i druge alergije i/ili senzitivnosti na hranu koje mogu usporiti rad tireoidne žlezde.

Otkrivanje ovih stanja zahteva testiranje ili blisku koordinaciju sa zdravstvenim radnikom kako biste adekvatno prepoznali i na kraju određene namirnice iz ishrane.

Bolesti štitaste žlezde i celijakija
Mnoga istraživanja pokazuju da su hipotireoza i celijakija bolesti koje se mogu razviti istovremeno, pa ćete u tom slučaju možda želeti da razgovarate sa vašim izabranim lekarom o tome da li bi bilo vredno eliminisati gluten iz ishrane ili se testirati na celijačnu bolest.

PRIMED 7  je napravljen po proverenoj recepturi na bazi meda i ekstrakta nezrelih plodova oraha. Sadrži očuvane sastojke nezrelih plodova oraha koji su u tradicionalnoj etnokulturi Balkana cenjeni kao izvor visokovrednih hranljivih i aktivnih fitosastojaka.

Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

PRIMED 7 se može koristiti:

za otpornost organizma
kod oslabljenje funkcije štitaste žlezde

Aktivni sastojci preparata povoljno deluju na otpornost organizma. Redovna upotreba preparata može povoljno da deluje na poboljšanje funkcije štitaste žlezde i smanjenje tegoba koje prate njenu oslabljenu funkciju.