Štitasta žlezda ne može bez joda!

zelena_alga


Jod kao mineral ima važnu ulogu u nizu metaboličkih procesa u organizmu, a njegov nadostatak povećava rizik od fibrocističnog oboljenja kao i karcinoma dojke.

Jod je mineral koji je našem organizmu potreban u malim količinama. Ipak, reč je veoma važnom elementu bez koga ne bi bio moguć bazni metabolizam, kao ni metabolizam i resorpcija kalcijuma, pa tako ni normalan rast i razvoj. Najveći deo joda se deponuje u štitastoj žlezdi, čiji hormoni upravljaju ovim procesima, pa je veoma važno da organizam dobija optimalne količine ovog minerala.

Kako se manifestuje nedostatak joda?

Ukoliko se u organizam unosi dnevno manje od 50 mikrograma joda, dolazi do njegovog nedostatka, što se manifestuje stalnim osećajem zamora, apatije, pospanosti, depresije… Takođe, javlja se i mišićna slabost i gojaznost, a koža postaje sve grublja.

Vremenom ovo stanje može dovesti do poremećaja u radu štitaste žlezde (hipotireoidizma), a potom i gušavosti. Usled nedostatka joda, štitasta žlezda, koja se nalazi sa prednje strane vreta, pod uticajem hipofize, počinje intenzivnije da radi i uvećava se. Na vratu se javljaju tipično zadebljanje i otoci-gušavost.

Problemi usled nedostatka joda

Hormoni štitaste žlezde igraju ključnu igru u trudnoći zbog normalnog razvoja nervnog sistema fetusa. Nedostatak joda tokom ovog perioda može izazvati poremećaje u razvoju fetusa, ali i smrt ploda i prevremeni porođaj.

Nedostatak joda povezan je i sa pojavom fibrocistične bolesti dojke, dok hipotireoidizam i nedostatak joda povećavaju rizik od pojave karcinoma dojke.

Jod u prevenciji raka dojke

Mnoga istraživanja na ljudima i laboratorijskim životinjama pokazuju da jod sprečava nastanak karcinoma dojke. Jod ima jaka protivupalna i antikancerogena svojstva. Studije su čak i zabeležile da se primenom organskog joda kod obolelih od kancera dojke ćelije raka drastično smanjuju. S druge strane, velike količine joda koje su pacijenti primali nisu narušile normalno funkcionisanje štitaste žlezde i nisu negativno uticale na celokupno zdravstveno stanje.

Najnovija klinička istraživanja su pokazala direktnu povezanost između adekvatnog unosa joda i prevencije širenja raka dojke, što predstavlja revolucionarno otkriće.
Danas je poznato šta jod čini za naš organizam i koliko može pomoći, ali ga moderna medicina ne koristi u meri u kojoj bi trebalo. Zato ako na stolu nemate japanske alge, znajte da joda ima i u drugim morskim plodovima, jodiranoj soli, nekim vrstama mineralnih voda…

Prirodni preparat za povećanje joda u organizmu

tiroidna zlezdaPrimed 7 tiromed preparat preporučuje se svim osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces na žlezdi koji dovodi do poremećaja funkcije, stvaranja i oslobađanja tireoidnih hormona u cirkulaciju).Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju joda. Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme za čiji rad je jod neophodan.