Ultrazvučni pregled štitaste žlezde.

Ultrazvučni pregled se ne obavlja samo kod sumnje na bolest štitaste žlezde, pri čemu uredni rezultati tiroidnih hormona ne isključuju postojanje oboljenja. Taj pregled se radi i kod sumnje na neke bolesti vrata i onih koje se ispoljavaju i povezane su s njima, na primer, kod uvećanja ili tvrdina u predelu vrata kao i kod nespecifičnih simptoma:
 
neobjašnjivo mršavljenje ili gojenje,
povišena temperatura bez jasnog uzroka,
teškoće pri govoru, disanju ili gutanju,
bol u grlu ili vratu.
 
Ultrazvučni pregled se obavlja i u slučaju nasledne predispozicije, kao postoperativna kontrola, kod bolesti koje su u vezi sa štitastom žlezdom (kardiološke bolesti- poremećaj u srčanom ritmu, povišen krvni pritisak, povišene vrednosti lipida u krvi), nekih hematoloških i onkoloških oboljenja, kao i sumnje na bolest paraštitastih i pljuvačnih žlezda.
 
Tiroidni nodusi
 
Ultrazvukom sa kolor-dopler opcijom ispituje se morfologija štitaste žlezde, to jest promene u veličini, strukturi i prokrvljenosti, i eventualno postojanje nodusa (čvorova). Ovi podaci su od značaja zbog sumnje na malignitet svakog nodusa. Reč je o tvrdinama u tkivu žlezde, koje se uočavaju u 3-7 odsto slučajeva pri ručnom pregledu ili palpaciji, a kada se primenjuje ultrazvuk, učestalost raste i preko 50 odsto. Češći su kod žena, i u starijem životnom dobu.
 
Na sreću, većina tiroidnih nodusa je benigna, manje od 5 odsto njih je maligno.
Ako se otkriju neke promene na štitastoj žlezdi, pacijent se upućuje na pregled kod endokrinologa koji procenjuje potrebu dalje dijagnostike.
 
Ultrazvučni pregled obuhvata i pregled paraštitastih, submandibularnih i parotidnih pljuvačnih žlezda, postojanje limfnih čvorova, tumora različitog porekla, kao i pregled krvnih sudova vrata, njihovu morfologiju, postojanje plakova i stenoza.
Ultrazvuk je neinvazivna metoda, potpuno neškodljiva i bezbolna, a pritom se može ponavljati koliko god je to potrebno, jer ne oštećuje tkivo. Može se obaviti i kod osetljivih grupa pacijenata, kao što su trudnice, dojilje i deca.
 
PRIMED 7 je napravljen po proverenoj recepturi na bazi meda i ekstrakta nezrelih plodova oraha. Sadrži očuvane sastojke nezrelih plodova oraha koji su u tradicionalnoj etnokulturi Balkana cenjeni kao izvor visokovrednih hranljivih i aktivnih fitosastojaka.
 
PRIMED 7 se može koristiti:
 
kod potrebe za dodatnim unosom joda.
kod oslabljenje funkcije štitaste žlezde.
 
KAKO DELUJE PRIMED 7
 
Aktivni sastojci preparata povoljno deluju na otpornost organizma. Redovna upotreba preparata može povoljno da deluje na poboljšanje funkcije štitaste žlezde i smanjenje tegoba koje prate njenu oslabljenu funkciju.