Hipotireoza česta u menopauzi

Štitna žlezdaMenopauza je period u kome se gasi funkcija jajnika prirodnim putem, usled starenja, odnosno hirurške intervencije – operativnog uklanjanja jajnika. Funkcija jajnika može biti ugašena usled bolesti drugih organa, a pre svega kao posledica bolesti centralnog nervnog sistema, i to male žlezde u mozgu koja se zove hipofiza.

Raznovrsni simptomi menopauze i njihova podela

U našim krajevima menopauza najčešće nastaje između 48. i 52. godine života. Ređe se dešava da menopauza nastaje u mlađem životnom dobu, tj. pre 40. Simptomi su raznovrsni i mogu se podeliti u nekoliko grupa, ali je osnovna podela na rane i kasne simptome i znake menopauze.

Rani simptomi menopauze

U rane simptome spadaju promena raspoloženja, koja može da bude u vidu nervoze ili depresije, zaboravnost, valunzi praćeni preznojavanjem u toku dana, ili samo preznojavanja pred zoru, pojačan apetit, povećanje telesne težine, pre svega na račun stvaranja masnog tkiva u predelu trbuha i struka. Ciklusi su pri tom ili neredovni, jednom u dva do tri meseca, ili su potpuno prestali. Često se javljaju mokraćne infekcije i nemogućnost zadržavanja mokraće pri kijanju, kašljanju ili smehu.

Kasni simptomi su ateroskleroza i osteoporoza.

Bolesti štitaste žlezde česti u menopauzi

Bolesti štitaste žlezde veoma često počinju sa menopauzom. Štitasta žlezda nalazi se na prednjoj strani vrata i u vidu leptira pokriva dušnik, neposredno ispod Adamove jabučice. Funkcija ove žlezde veoma je značajna za metabolizam i funkciju mnogih organa, pre svega mozak i srce, ali se poremećaj u lučenju hormona ove žlezde odražava na čitav organizam.

Poremećaj funkcije ove žlezde može se manifestovati lučenjem manje količine hormona, kada nastaje hipotireoza, ili veće količine hormona, kada nastaje hipertireoza.

Povećanje telesne težine, pospanost, suva koža i zaboravnost koji se javljaju nakon prestanka menstrualnog ciklusa – mogu ukazivati na hipotireozu. Ona u periodu menopauze nastaje najčešće kao posledica toga što organizam stvara antitela sopstvene žlezde koja počinje slabije da luči hormone. Usled toga dolazi do sklonosti ka povećanju telesne težine, koža je suva i peruta se, nokti lomljivi, kosa krta i opada, usporeno je pražnjenje creva, što se manifestuje hroničnim zatvorom, a pospanost i zaboravnost su uobičajeni znaci hipotireoze.

Dijagnoza i terapija

Dijagnoza se lako postavlja – na osnovu merenja hormona (FT4 i TSH) i na osnovu ultrazvuka štitaste žlezde. Terapija je jednostavna jer se svodi na svakodnevno uzimanje tableta hormona. Ove tablete nisu štetne za organizam, jer nadoknađuju ono čega nema, ali je terapija u 99% slučajeva doživotna.
Kontrole kod nadležnog endokrinologa obavljaju se jednom u 2-4 mesec.

PRIMED 7 pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde

tiroidna zlezdaPrimed 7 tiromed – redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme za čiji rad je jod neophodan. PRIMED 7 pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti,pospanost, usporen rad creva…

Takođe, povoljno deluje i na usporeni metabolizam, koji je često veliki problem osobama koje imaju oslabljenu funkciju štitaste žlezde. Kod žena, pored blagotvornog dejstva na štitastu žlezdu, jod ima značajno zaštitno dejstvo i na tkivo dojke i jajnika, što je jako važno ženama u menopauzi.