Značaj selena u terapiji hipotireoze.

Normalna funkcija štitaste žlezde je važna komponenta čovekovog zdravlja. Poremećaj rada štitaste žlezde, u vidu hipotireoidizma (posebno Hashimoto tireoiditis) je veoma čest u opštoj populaciji.
 
Značaj selena u funkciji žlezde
Selen ima esencijalnu ulogu u konverziji hormona T4 u T3 (aktivni oblik hormona), tako da će ozbiljan nedostatak selena biti praćen smanjenjem T3, vodeći ka simptomima hipotireoidizma.
 
Nedostatak selena nije čest kod odraslih, ali može biti prisutan kod osoba sa gastrointestinalnim problemima koji dovode do smanjene apsorpcije nutrijenata, kao što je slučaj kod Kronove bolesti.
 
Smatra se da nedostatak selena sam po sebi ne izaziva bolest, već čini organizam podložnim bolestima izazvanim drugim biohemijskim ili infektivnim oštećenjima, zbog uloge koju ima u imunom sistemu. Adekvatan unos selena podržava efikasno stvaranje tireoidnih hormona i metabolizam, i štiti žlezdu od oštećenja zbog prevelike izloženosti jodu.
 
Nekoliko studija su pokazale prednosti suplementacije selena u terapiji autoimunih oštećenja štitaste žlezde.
 
Jedna studija je pokazala smanjenje nivoa antitela na tireoidnu peroksidazu (jedan od enzima koji učestvuju u sintezi hormona) u toku suplementacije selenom, čak i kod osoba sa normalnim nivoom selena. Iako ova istraživanja pokazuju obećavajuće rezultate u lečenju autoimunih poremećaja rada štitaste žlezde, potrebno je više kliničkih istraživanja da bi se pokazali dugoročni rezultati suplementacije selena na autoimuno zapaljenje štitaste žlezde.
 
Da li treba početi sa suplementacijom selena ako imate hipotireoidizam, Hashimoto tireoiditis ili nizak T3?
Preliminarne studije pokazuju pozitivne efekte suplementacije selena na inflamaciju kod autoimunih poremećaja u štitastoj žlezdi, ali dugoročni efekti suplementacije još uvek nisu poznati.
 
Poznato je da selen ulazi u sastav enzima koji vrše konverziju T4 u T3, ali nije razjašnjeno da li će suplementacija povećati ukupan nivo T3 hormona.
 
Dugotrajna upotreba visokih doza selena može imati neželjene efekte na gastrointestinalnom traktu, može izazvati gubitak kose, oštećenja noktiju, zadah na beli luk, pospanost, iritabilnost i blaga oštećenja nerava. Pored toga, suplementacija visokom dozom selena uz nizak nivo joda u organizmu može čak pogoršati simptome hipotireoidizma.
 
Rezultati jedne kliničke studije koja je istraživala efekte suplementacije selena na karcinom prostate pokazali su, kod osoba sa normalnim ili blago povišenim nivoom selena na početku studije, povećan rizik za karcinom prostate pod uticajem visokih doza selena.
 
Za sada, najbolja preporuka je da se u redovnoj i raznovrsnoj ishrani koriste namirnice koje prirodno sadrže selen. To su brazilski orah, bakalar, škampi, tuna, losos, piletina, jaja, šitaka pečurka, jagnjetina i ćuretina.
 
Preparat PRIMED 7 je napravljen po proverenoj recepturi na bazi meda i ekstrakta nezrelih plodova oraha. Sadrži očuvane sastojke nezrelih plodova oraha koji su u tradicionalnoj etnokulturi Balkana cenjeni kao izvor visokovrednih hranljivih i aktivnih fitosastojaka
PRIMED 7 se može koristiti kod oslabljenje funkcije štitaste žlezde.
Aktivni sastojci preparata povoljno deluju na otpornost organizma. Redovna upotreba preparata može povoljno da deluje na poboljšanje funkcije štitaste žlezde i smanjenje tegoba koje prate njenu oslabljenu funkciju.