Ishrana kod pojačane funkcije štitaste žlezde

jod u hraniKao i kada je u pitanju hipotireoidizam, ne možemo reći da postoji najbolja dijeta za osobe sa pojačanom funkcijom štitaste žlezde. Preporuke se takođe odnose na izbor zdravijih namirnica, redovnu, raznovrsnu i uravnoteženu ishranu.

Namirnice čiju upotrebu bi trebalo ograničiti (ne i potpuno isključiti iz upotrebe) su sledeće:

  • Alge i morski plodovi koji sadrže veliku koncentraciju joda. Jod je neophodan za stvaranje hormona štitaste žlezde, pa bi trebalo izbegavati prekomeran unos ovog elementa u slučaju hipertireoidizma.
  • Kofein i rafinisani šećer. Hipertireoidizam mogu pratiti anksioznost i nervoza, podrhtavanje ekstremiteta i ubrzan rad srca. Namirnice koje deluju stimulativno na nervni sistem mogu da pojačaju intenzitet ovih simptoma, pa bi trebalo smanjiti njihov unos.
  • Crveno meso, mesne prerađevine, pržena hrana. Ograničavanje unosa ovih namirnica deo je preporuka za zdraviji način ishrane, kako kod zdravih, tako i kod osoba sa zdravstvenim problemima.

Pridržavanje određenog načina ishrane ne znači sigurno uspešnu prevenciju nastanka poremećaja. Takođe, ukoliko je došlo do poremećaja rada štitaste žlezde u vidu hipertireoidizma, zavisno od uzroka neizostavna je primena lekova ili tretmana propisanih od strane lekara. Izbor namirnica u svakodnevnoj ishrani može doprineti olakšanju propratnih tegoba.
Pored toga, postoje i različiti dijetetski suplementi koji se koriste kao pomoćna sredstva u tretmanu poremećaja rada štitaste žlezde.
Od PRIMED preparata preporučujemo upotrebu PRIMED 10 Forte plus preparata, na bazi meda, polena, propolisa i matičnog mleča. PRIMED 10 je potpuno prirodan preparat, i pored povoljnog dejstva na imunološki sistem organizma, ispoljava i blagotvorno dejstvo na balans hormona u organizmu, te se može koristiti kao pomoćno sredstvo u tretmanu poremećene funkcije štitaste žlezde.