Upotreba joda kod poremećaja funkcije štitaste žlezde

Poremećaj rada štitaste žlezde može da ide u dva različita pravca: povećana funkcija- hipertireoidizam i smanjena funkcija- hipotireoidizam. Ova dva poremećaja su potpuno suprotna u samoj osnovi, kao i u ispoljavanju simptoma, tako da se i tretman ovih poremećaja potpuno razlikuje.

Za stvaranje tireoidnih hormona jedan od neophodnih činilaca je jod. Od prosečnog unosa joda zavisi njegova raspoloživost za kontinuirano stvaranje dovoljne količine hormona.

Kada je prisutan poremećaj rada štitaste žlezde, saveti o upotrebi suplemenata koji u sastavu sadrže jod se može razlikovati. Dok jedni stručnjaci savetuju ili makar ne zabranjuju upotrebu joda, može se naići i na stav i preporuku o restrikciji unosa joda. Kako postoje različiti podaci o delovanju povećanog unosa joda, ne može se ni za jedan od pristupa reći da je pogrešan. Naime, postoje određena istraživanja koja su pratila pacijente koji su u dužem vremenskom periodu unosili veće količine joda svakodnevno. Kod ovih pacijenata, nakon nekog vremena je primećena povećana učestalost problema sa funkcionisanjem štitaste žlezde. Međutim, kada su uporedo korišćeni i suplementi selena, nisu zapaženi nikakvi negativni efekti.

Zato, dolazimo do čuvenog zaključka da u većini slučajeva, doza određuje da li će neka materija uneta u organizam imati blagotvorno ili toksično dejstvo.

Kao i kada je bilo koji drugi element u pitanju, kada se radi o upotrebi joda, savetuje se optimalan unos. Naravno, ukoliko je poremećaj funkcije štitaste žlezde hiperfunkcija (hipertireoidizam, pojačana funkcija) ograničava se unos joda, kako bi se izbegla dodatna stimulacija stvaranja hormona.

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti za očuvanje i poboljšanje funkcije štitaste žlezde, preporučujemo upotrebu PRIMED 7 preparata.

primed 7PORUČITE PRIMED 7 ONLINE: http://primed7.hashimoto.rs/

PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces koji uzrokuje oslabljenu funkciju štitaste žlezde).