Štitasta žlezda i ishrana, istine i zablude!

Stanja štitaste žlezde, poput hipotireoze, nekada možu biti pravi izazov za lečenje, a hrana koju konzumiramo može čak i ometati sam tok terapije.
 
Neki hranljivi sastojci posebno utiču na funkciju štitaste žlezde, a određena hrana može inhibirati sposobnost  tela da apsorbuje hormone, koji su deo redovne terapije.
 
Ove činjenice vode ka saznanju da je povezanost bolesti štitaste žlezde i ishrane koju sprovodite jako velika i bitna za sam tok lečenja hipotireoze.
 
Štitasta žlezda i ishrana – istine i zablude
Određena hrana je stekla lošu reputaciju da ima negativan uticaj na tireoidnu žlezdu.
 
Na primer, za hranu poput soje i porodicu kupusara (kao što su brokoli, kupus, kelj, prokelj i zelje) smatra se da doprinose disfunkciji tireoidne žlezde. Međutim, ta reputacija je zastarela i ne slaže se sa najnovijim naučnim dokazima.
 
Ova hrana ima i mnoge zdravstvene koristi. Do danas, istraživanja efekta ovih namirnica na štitastu žlezdu nisu uverljiva i ne možemo u potpunosti praviti zaključke.
 
U jednom istraživanju, pacovi koji su hranjeni visokom koncentracijom soje pokazali su negativan efekat na tireoidnu žlezdu.Međutim, istraživanja na ljudima nisu pokazala značajniji efekat kada se soja konzumira umereno.
 
Izaberite čiste izvore sojinih proteina u umerenim količinama i izbegavajte prerađene sojine proizvode.
 
Bolesti štitaste žlezde i celijakija
Mnoga istraživanja pokazuju da su hipotireoza i celijakija bolesti koje se mogu razviti istovremeno, pa ćete u tom slučaju možda želeti da razgovarate sa vašim izabranim lekarom o tome da li bi bilo vredno eliminisati gluten iz ishrane ili se testirati na celijačnu bolest.
Ukoliko imate celijakiju (a nemate još uvek postavljenu dijagnozu), gluten itekako može da nadražuje tanko crevo i na taj način da ometa apsorpciju lekova za nadoknadu hormona štitaste žlezde.
 
Ukoliko odlučite da ipak koristite gluten u svojoj ishrani, potrudite se da birate integralne vrste hleba, testenine i pirinač, jer sadrže puno vlakana i drugih hranljivih materija pa mogu poboljšati crevnu propustljivost koja može biti narušena u stanju hipotireoze.
 
Veza između hrane i terapije kod bolesti štitaste žlezde.
Konsultujte se sa vašim lekarom u vezi sa tim da propisanu terapiju pijete nekoliko sati pre ili nakon unosa hrane sa visokim sadržajem vlakana, kako biste sprečili da oni ometaju apsorpciju sintetičkog hormona štitne žlezde koji koristite u okviru terapije. Ukoliko ste na dijeti sa visokim sadržajem vlakana, obratite se svom lekaru za savet da li vam je potrebna i veća doza leka.
 
Usporen rad štitaste žlezde usled opterećenja organizma teškim metalima
Pored određene ishrane i toksini takođe mogu usporiti funkciju tireoidne žlezde.
Na usporen rad štitaste žlezde posebno utiču sledeći produkti:
Živa
Fluor
Hlorisana voda
Pesticidi
Natrijum
Testirajte opterećenje teškim metalima, naročito živom. Uklanjanje toksičnih metala iz organizma i okruženja je veoma važno.
 
Okrenite se zdravim navikama u ishrani
S obzirom na to da je u hipotireoidizmu česta pojava dobijanja na kilaži, verovatno ćete želeti da izbegavate i hranu sa velikim količinama ugljenih hidrata i šećera, jer je to siguran put ka unosu velike količine praznih kalorija.
 
Takođe, preporučuje se da potpuno izbacite iz ishrane svu prženu hranu i da smanjite unos masti iz izvora poput maslaca, majoneza, margarina i masnih komada mesa jer je otkriveno da masti smanjuju sposobnost tela da apsorbuje lekove koji sadrže sintetičke hormone štitne žlezde.
 
Birajte namirnice koje su nutritivno korisne za vašu tireoidnu žlezdu.
 
Za pravilan rad štitaste žlezde potrebni su:
Jod
Omega-3 masne kiseline
Selen
Vitamin A
Vitamin D
Cink
Za proizvodnju tireoidnih hormona potrebni su i jod i omega-3 masne kiseline.
 
Za pretvaranje neaktivnog T4 u aktivni T3 potreban je selen.
 
Za vezivanje hormona T3 za receptor u jezgru ćelije i njegovo uključivanje, potrebni su vitamini A i D, kao i cink.
 
Hrana za poboljšanje funkcije štitaste žlezde uključuje:
 
Morske alge, koje sadrže jod.
Ribu (posebno sardine i losos) sadrži jod, omega-3 masti i vitamin D.
Tamno lisnato zeleno povrće sadrži vitamin A.
Haringa, školjke, i brazilski orasi sadrže selen.
 
Preparat PRIMED 7 je napravljen po proverenoj recepturi na bazi meda i ekstrakta nezrelih plodova oraha. Sadrži očuvane sastojke nezrelih plodova oraha koji su u tradicionalnoj etnokulturi Balkana cenjeni kao izvor visokovrednih hranljivih i aktivnih fitosastojaka.
 
Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.
 
PRIMED 7 se može koristiti:
 
za otpornost organizma
kod oslabljenje funkcije štitaste žlezde.
 
Aktivni sastojci preparata povoljno deluju na otpornost organizma. Redovna upotreba preparata može povoljno da deluje na poboljšanje funkcije štitaste žlezde i smanjenje tegoba koje prate njenu oslabljenu funkciju.