Hipotireoza i gubitak kilograma.

Usporen rad štitaste žlezde (hipotireoza) ima veliki uticaj na telesnu masu i može se povezati sa viškom kilograma. Naglo povećanje viška kilograma je i jedan od simptoma usporenog rada štitaste žlezde. Često, upravo zbog naglog povećanja viška kilograma mnogi i saznaju da imaju problem upravo sa radom štitaste žlezde. Održavanje zdrave telesne težine zaista može predstavljati pravi izazov za one sa usporenim radom štitaste žlezde. Ovaj usporen rad može biti posledica Hašimoto sindroma, upotrebe lekova, nedostatka joda i selena, hirurškog uklanjanja štitaste žlezde…
KAKVA JE VEZA IZMEĐU ŠTITASTE ŽLEZDE I KILOGRAMA?
Kao što smo već rekli, usporen rad štitaste žlezde jeste povezan sa viškom kilograma, ali tačan biohemijski uzrok ove veze nije u potpunosti još uvek jasan. Postoji nekoliko mehanizama koji bi mogli objasniti tu povezanost. Dva najaktivnija hormona štitaste žlezde, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) cirkulišu telom, a oni utiču na metabolizam i imaju interakciju sa: masnim ćelijama, mišićima, jetrom, pankreasom, hipotalamusom. Hormoni štitaste žlezde obično pomažu organizmu da razgradi masti, a pored toga pomažu jetri i gušterači da metabolišu skladištene kalorije koje se koriste za energiju. Ovi hormoni takođe pomažu mišićima u telu jer troše energiju. Kada u telu cirkuliše adekvatna količina hormona štitaste žlezde, hipotalamus, koji je regulator hormona štitaste žlezde u mozgu, smanjuje količinu sekrecije hormona koji reguliše tirotropin (THR). Svi ovi procesi se mogu prekinuti kada dođe do smanjenja nivoa hormona štitaste žlezde i kada se njen rad uspori. Pored toga što ćete se tada često osećati umorno i bez energije, telo će „zadržavati“ kalorije i skladštiće ih kao masnoću, koju je kasnije posebno teško sagoreti.
DA LI JE MRŠAVLJENJE MOGUĆE SA USPORENIM RADOM ŠTITATE ŽLEZDE?
Mršavljenje, i bez dodatnih zdravstvenih komplikacija, često predstavlja izazov. Sa usporenim radom štitaste žlezde, izazov postaje još veći. Zato će biti neophodno da se naoružate strpljenjem, znanjem i da budete uporni. Mnogi ljudi misle kada jednom počnu sa uzimanjem lekova za nadoknadu hormona štitaste žlezde, da će se i težina regulisati. Iako terapija može pomoći da se izgubi deo kilograma, pored toga biće neophodna dodatna edukacija na svim poljima, fizička aktivnost, pravilna ishrana i dovoljno kvalitetnog sna. Kako biste ustanovili koliko ste daleko od željene telesne težine, pomoć vam može pružiti i računanje indeksa telesne mase (BMI kalkulator). Još jedan korak koji možete da napravite jeste određivanje brzine bazalnog metabolizma (BMR). Razumevanje brzine bazalnog metabolizma vam može pomoći da odredite koliki unos kalorija vam je neophodan u toku dana. Šta još možete da uradite kako biste se osećali bolje i kako biste što pre stigli do željenih rezultata?
NEOPHODNA JE ZDRAVA ISHRANA
U većini slučajeva, kada je u pitanju usporen rad štitaste žlezde, stručnjaci savetuju ishranu koja podrazumeva minimalni unos jednostavnih ugljenih hidrata i šećera, a fokus se prebacuje na proteine i povrće. Takođe, treba da budete oprezni i da izbegavate goitrogene namirnice (otežavaju da štitna žlezda stvara svoje hormone – kupus, prokelj, brokoli, karfiol, zelje, kelj, repa… ). Ukoliko imate hipotireozu, savetujemo vam da se konsultujete sa nutricionistom, kako biste napravili najbolji plan za vas. On će vam olakšati da istovremeno ne pogoršate svoje zdravstveno stanje i olakšaće vam put ka rezultatu.
POKRENITE SE I VEŽBAJTE
Fizička aktivnost treba svima da nam bude sastavni deo dana, da se podrazumeva. Ako ne možete da izdvojite vreme za vežbanje, vi šetajte, važno je da se krećete. Ukoliko imate problem sa štitastom žlezdom i viškom kilograma, ne možemo dovoljno ni da naglasimo koliko vam je fizička aktivnost važna.
TREBA VAM KVALITETAN SAN
Fizička aktivnost jeste važna, ali pored nje je od izuzetne važnosti dobar i kvalitetan odmor. Nedovoljno kvalitetnog sna je snažno povezano sa gojenjem. Redovan, čvrst i kvalitetan san vam može pomoći da sprečite dalje stvaranje viška kilograma.
PRAVI IZBOR SUPLEMENATA
Svi znamo da je inače teško izbalansirati ishranu tako da bude raznovrsna i pokrije dnevne potrebe za svim neophodnim vitaminima i mineralima. Osobe koje imaju problem sa štitastom žleždom imaju pred sobom i dodatne zahteve u vidu naglašenih potreba za određenim vitaminima, mineralima i namirnicama koji mogu da doprinesu poboljšanju rada štitaste žlezde, ali i da pomognu lakše i brže mršavljenje. Tada u pomoć stižu suplementi koji često sadrže upravo dnevno preporučene doze vitamina i minerala. Obično se savetuje suplementacija dodacima ishrani na bazi selena, cinka, magnezijuma, hroma i vitamina B. Ekstrakti biljaka koji su u suplementima, a koji mogu da dodatno ubrzaju metabolizam i olakšaju mršavljenje su svakako i đumbir, biber, paprika, kopriva (koja doprinosi eleminaciji viška tečnosti).

Preparat PRIMED 7 je napravljen po proverenoj recepturi na bazi meda i ekstrakta nezrelih plodova oraha. Sadrži očuvane sastojke nezrelih plodova oraha koji su u tradicionalnoj etnokulturi Balkana cenjeni kao izvor visokovrednih hranljivih i aktivnih fitosastojaka.

Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

PRIMED 7  se može koristiti:

  • kod oslabljenje funkcije štitaste žlezde i povećane potrebe organizma za jodom.