Principi ishrane kod bolesti štitne žlezde

hranaStitZlePrincipi zdrave ishrane, koji su korisni i za osobe sa tiroidnom disfunkcijom, podrazumevaju da unos energije (hrane) treba da bude ujednačen, uravnotežen sa potrošnjom energije.

U specifičnim okolnostima, zavisno od vrste metaboličkog poremećaja (hiper ili hipotiroidizam) procenjuje se dodatni gubitak energije zbog hipertiroidizma odnosno manju potrošnju u hipotiroidizmu. Kada je u pitanju promene tiroidne građe (prosta struma, struma zbog nedostatka joda, struma u tiroiditisu u sl) mora se voditi računa posebno o sadržaju joda u nekim namirnicama.

Zbog toga, u uslovima hipertiroidizma može se preporučiti veći broj obroka dnevno hrane koja sadrži sve grupe namirnica ali i posebno proteina kako bi se obezbedilo očuvanje mišićne mase tela.

Osobe sa hipotiroidizmom treba da smanje broj obroka i da posebno povedu računa o smanjenju unosa mlečnih masti (mleko sa manje od 1% masti), da koriste mršava mesa u ishrani i da hranu pripremaju sa najmanjim dodatkom masti.