Ženski pol podložniji hipertireozi!

hiper


Normalno funkcionisanje štitaste žlezde veoma je važno za čitav organizam- hormoni koje ona luči održavaju optimalnu telesnu temperaturu, podstiču normalan metabolizam, brino o radu srca i nervnog sistema, pozitivno utiču na kvalitet kože i kose.

Ako je rad štitaste žlezde ubrzan, ona izlučuje više hormona u krv nego što je potrebno organizmu, i tada govorimo o hipertireozi.

Višestruki uzroci pojačanog lučenja štitaste žlezde

Uzroci pojačanog lučenja štitaste žlezde mogu biti različiti. Do njega mogu dovesti razni akutni, hronični i autoimuni zapaljenski procesi. Karakteristična su i virusna zapaljenja štitaste žlezde, koja imaju sezonski karakter i najčešće ne zahtevaju nikakvu terapiju osim aspirina. Uglavnom se javljaju u proleće ili jesen, a prati ih jak bol u predelu vrata, uz pojačanu količinu hormona u krvi. S druge strane, hipertireoza se može javiti i kod osoba kojima tiroidna žlezda uopšte ne radi, ali uzimaju preveliku dozu lekova koji nadoknađuju njenu funkciju. I promena građe štitaste žlezde može prouzokovati poremećaj. Tada u tkivu tiroidne žlezde postoje takozvani čvorovi koji pojačano luče hormone.

Žene podložnije poremećaju rada štitaste žlezde

Istraživanja pokazuju da je oko 80% pacijenata sa poremećajem u radu štitaste žlezde ženskog pola. Na pojačano lučenje hormona tiroidne žlezde umnogome može uticati nasledni faktor. Uočava se povezanost nastanka poremećaja funkcije štitaste žlezde u okviru porodice.

Ova nasledna crta ne mora po pravilu pratiti direktne naslednike, već se često od pacijenata dobija podatak da je neko od članova šire porodice imao problem sa štitastom žlezdom.

Važno je brzo reagovati

Pojačana funkcija štitaste žlezde ima burnu kliničku sliku i pacijenta relativno brzo dovede lekaru. Tegobe se ne ispoljavaju na vratu, već su posledica znatno ubrzanog metabolizma. Može se javiti nagli gubitak težine, do 15 kg za mesec dana, a česti su i ubrzan puls, znojenje, drhtanje celog tela… Ovi simptomi mogu biti praćeni uznemirenošću, nesanicom, pojačanom nervozom. Ako se hipertireoza ne otkrije na vreme može ostaviti posledice na kardiovaskularni sistem.

Ukoliko poremećaj traje duže od dve godine, čak i nakon izlečenja mogu se javljati nepravilnosti u radu srca.

Dijagnostikovanje hipertireoze

Dijagnoza hipertireoze se na prvom mestu postavlja na osnovu kliničke slike i analize hormona štitaste žlezde. Oni su u slučaju oboljenja viši od normalnih vrednosti, dok je regulatorni hormon TSH, koji luči hipofiza, praktično nemerljiv. Od koristi su nam i nuklerno – medicinske procedure: određivanje nakupljanja joda u štitastoj žlezdi i scintigrafija tiroide, koja ima ulogu da nam potvrdi postojanje čvora u tkivu žlezde koji pojačano radi te uzrokuje hipertireozu.

Brojne mogućnosti lečenja hipertireoze

Različite vrste hipertireoze se različito leče. Ukoliko je žlezda u celini ubrzana, uvodi se terapija lekovima koji suzbijaju njenu funkciju. Ovakvo lečenje traje maksimalno dve godine, kako zbog trajnih posledica po organizam usled dugotrajne hipertireoze, tako i zbog neželjenih efekata lekova koji se u ovom oboljenju uzimaju.

Ukoliko se u ovom periodu ne postigne izlečenje, savetuje se jedna od radikalnih metoda lečenja ovog oboljenja. Ako uzrok hipertireoze leži u čvoru štitaste žlezde koji intenzivno radi, ona se ne može trajno izlečiti lekovima. Tada se lekovi uzimaju samo radi normalizacije hormona u krvi u okviru pripreme za radikalno lečenje-operaciju ili terapiju radioaktivnim jodom.

Prirodno rešenje za vašu štitnu žlezdu

Kao izvor joda, od suplemenata prirodnog porekla preporučujemo preparat PRIMED 7 Tiromed. PRIMED 7 sadrži jod iz prirodnih sastojaka, dobro se apsorbuje i iskorišćava u organizmu. Redovnom upotrebom, PRIMED 7 povoljno deluje na rad štitaste žlezde.

tiroidna zlezda primed 7