Kako podstaći rad štitaste žlezde?

, Image: 6987685, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, F1 Online

Umorni ste, depresivni ili teško podnosite hladnoću? Dobili ste na težini iz neobjašnjivih razloga, koža vam je suva, a nokti krti, kosa vam se proređuje? Moguće je da problem leži u slabom funkcionisanju tiroidne žlezde, to jest da ste pogođeni hipotireoidizmom.

Tiroidna žlezda, koja se nalazi u prednjem delu vrata, proizvodi hormon tiroksin, preko koga kontroliše metabolizam i omogućava pravilno funkcionisanje celog organizma.

Hipotiroidizam najčešće pogađa žene

Hipotiroidizam najčešće pogađa žene, a rizik se povećeva u trudnoći i sa godinama. Taj problem se često zapostavlja ili potcenjuje, zbog čega bolest bude kasno dijagnostifikovana.

Tiroksin koga proizvodi štitasta žlezda se javlja u dva oblika, kao T3 i T4. Ti hormoni cirkulišu u krvi, delom vezani za proteine plazme, delom u slobodnim frakcijama poznatim kao FT3 i FT4 i predstavljaju aktivne oblike hormona. Stvaranje tiroidnih hormona zavisi, kako od dobrog funkcionisanja hipotalamusa i hipofize, tako i od dovoljnog unosa joda, neophodnog za stvaranje T3 i T4.

Uzimajte selen

Nedostatak ovog minerala može doprineti hipotireoidizmu. On ima antioksidativna svojstva, budući da čini sastavni deo enzima glutation- peroksidaze, uključenog u deaktivaciju slobodnih radikala, opasnih za pravilno funkcionisanje naših ćelija.

Međutim, selen aktivira jedan enzim koji podstiče pretvaranje tiroidnog hormona T4 u T3. Brojne kliničke studije pokazuju da uzimanje selena smanjuje upalu kod pacijenata sa autoimunom bolešću štitaste žlezde. Preporučena količina selena za odrasle osobe iznosi 55 mikrograma na dan (400 mikrograma je preporučena gornja granica).

Selen možete naći u brazilskom orahu, morskim plodovima, ostrigama, žitaricama, jajima, krastavcu, rotkvicama, belom i crnom luku.

Cink

Ima važnu ulogu u brojnim biološkim procesima, budući da je potreban za aktivnost najmanje 200 enzima. Ima antioksidativno delovanje, a u štitastoj žlezdi je važan za pretvaranje T4 u T3. Preporučena dnevna doza iznosi 10-30 mg. Da biste pospešili njegovu apsorpciju, treba ga uzimati sat vremena pre ili dva sata nakon obroka, nikako uz kafu.

Možete ga naći u ostrigama, suvom voću, džigerici, mleku, mesu, mahunastom povrću.

Pazite na krstašice

Ako patite od hipotireoidizma , trebate imati u vidu da soja i namirnice koje pripadaju porodici krstašica (kao što su repa, kupus, karfiol i spanać) smanjuju funkcionalnost štitaste žlezde, budući da sadrže molekule koji sprečaveju apsorpciju joda i formiranje tiroksina.

Ipak, ne treba zaboraviti da su ove namirnice antioksidansi i da deluju protiv tumora, tako da se njihova umerena upotreba ipak preporučuje. Negativno dejstvo na štitastu žlezdu može se izbalansirati povećanim unosom joda u organizam.

Tri korisne navike za zdravu štitastu žlezdu

Ishrana i stil života utiču kako na funkcionalnost štitaste žlezde, tako i na hormonsku terapiju.

Obratite pažnju na sledeće:
1. Ograničite unos kuhinjske soli, dnevna doza ne bi trebala da bude preko 3gr.
2. Uvrstite kokosovo ulje u ishranu, jer ono veoma blagotvorno deluje na štitastu žlezdu.
3. Ukoliko uzimate levotiroksin, znajte da kafa smanjuje njegovu apsorpciju pa je zato najbolje da sačekate barem pola sata pre nego što popijete kafu.

Preporučujemo prirodni preparat Primed 7 Tiromed

PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Redovnom upotrebom preparata postiže se optimalan dnevni unos joda, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje svih organa i sistema u organizmu. Posebno se preporučuje osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde, za bolje regulisanje simptoma koji mogu pratiti ovo stanje, kao što su usporen metabolizam, suva koža, kosa i nokti, poremećaj raspoloženja i drugi.