Kako jod utiče na poboljšanje metabolizma?

metabolizamUkoliko i pored redovne fizičke aktivnosti i prilagođenog načina ishrane i dalje ne dolazi do smanjenja telesne mase, jedan od uzroka može biti smanjena funkcija štitaste žlezde.

Normalna funkcija štitaste žlezde neophodna je za pravilan metabolizam organizma

Štitasta žlezda stvara hormone T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin), neophodne za obavljanje većeg broja procesa u organizmu, uključujući i pravilan metabolizam. Normalna funkcija štitaste žlezde neophodna je za pravilan metabolizam organizma i sprečavanje nakupljanja prekomerne količine masti u organizmu. Kada je funkcija štitaste žlezde narušena, uticaj smanjenja količine cirkulišućih hormona T3 i T4 odražava se, između ostalog i na metabolizam svih hranljivih materija. Dakle, i pored normalnog, ili čak smanjenog unošenja kalorija, usporen metabolizam dovodi do opšteg smanjenja “trošenja” hranljivih materija, deponovanja većih količina masti i sledstveno, povećanja telesne mase.

Veoma važna optimalna količina joda u organizmu

Za normalno stvaranje hormona štitaste žlezde, između ostalog, veoma je važna optimalna količina joda u organizmu. Dakle, jod posredno, preko uticaja na stvaranje tireoidnih hormona utiče i na metabolizam. Jod je jedan od elemenata koji je u maloj količini zastupljen u organizmu, ali bez njegovog prisustva štitasta žlezda jednostavno ne funkcioniše, a samim tim onemogućeno je pravilno funkcionisanje i drugih organa i sistema.

Pravilna ishrana bitna za dovoljan unos joda

Redovna i raznovrsna ishrana uglavnom obezbeđuje dovoljan unos joda na dnevnom nivou. U nekim slučajevima, kada se jod ne unosi dovoljno pravilnom ishranom, potrebno je ovaj nedostatak nadomestiti nekim od suplemenata. Od prirodnih preparata, bogatih jodom izolovanim iz biljnih ekstrakata preporučujemo preparat PRIMED 7.

PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. REdovnom upotrebom obezbeđuje optimalan dnevni unos joda i drugih nutrijenata važnih za pravilno obavljanje funkcije štitaste žlezde, kao i drugih organa i sistema za čije funkcionisanje je jod neophodan. Više o PRIMED 7 preparatu možete pročitati na sledećoj stranici: http://www.primarna-medicina.rs/proizvodi/primed-proizvodi/primed-7-tiromed