Manje uobičajeni simptomi poremećaja rada štitaste žlezde

Tipični simptomi koji prate poremećaj funkcije štitaste žlezde su uglavnom svima poznati. Kod pojačane funkcije (hipertireoidizam) uobičajeni simptomi su nervoza, preznojavanje, naglašen osećaj vrućine, gubitak težine, ubrzan rad srca. Kod smanjene funkcije (hipotireoidizma) uglavnom je suprotno, postoji neraspoloženje koje može ličiti na depresiju, usporenost, zaboravnost, pojačan osećaj hladnoće, dobijanje na težini i usporen rad srca.

“Magla u glavi”

Nekada se može naći ovaj opis za posebno stanje koje postoji kod nekih osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde, praćeno nemogućnošću koncentrisanja na aktivnosti, zaboravnošću i nesposobnošću “jasnog” razmišljanja.

Promene raspoloženja

Ukoliko osećate tugu ili neraspoloženje, bez nekog jasnog uzroka, jedan od mogućih razloga je poremećaj funkcije štitaste žlezde. Depresija je nekada prvi simptom smanjene funkcije štitaste žlezde. Isto važi i za anksioznost. Depresija je češće prisutna kod smanjene a anksioznost kod pojačane funkcije štitaste žlezde.

Problemi u trudnoći

Neki od problema koji se javljaju u trudnoći mogu da budu posledica poremećaja funkcije štitaste žlezde, pa se zato savetuje dobra kontrola već poznate hipo ili hiperfunkcije kod žena koje planiraju trudnoću.

Poremećaj menstrualnog ciklusa

Problemi sa ciklusom mogu da budu jedan od simptoma hipo ili hiperfunkcije štitaste žlezde. Promene u menstrualnom ciklusu mogu da budu u smislu smanjenja ili pojačanja intenziteta menstrualnog krvarenja, produženog ili skraćenog ciklusa, rana ili kasna menarha (prva menstruacija) ili izostanak ciklusa.

Otok u licu

Otok u predelu lica, oko očiju, usana ili jezika može nekada da bude prisutan kod poremećaja rada štitaste žlezde, usled većeg zadržavanja tečnosti u ovim delovima lica.

Zamućen vid

Nekada, poremećaj funkcije štitaste žlezde može da bude praćen poremećajem fokusiranja vida.

Promene čula ukusa

Za doživljaj ukusa hrane važni su receptori na jeziku, kao i interpretacija signala u mozgu. Kada štitasta žlezda ne radi pravilno, kao jedan od ređih simptoma, može da postoji promenjen doživljaj ukusa hrane.

Smanjen libido

Smanjenje funkcije štitaste žlezde prati usporen metabolizam, što se dalje odražava na sve funkcije, uključujući i stvaranje polnih hormona i smanjenje seksualne želje.

Pojačano opadanje kose

Normalno je da svakog dana ostanemo bez određenog broja dlaka. Ali, ukoliko je taj gubitak toliki da se očigledno primećuje proređenje kose na glavi, to može da ukazuje na postojanje nekog problema koji bi trebalo ispitati. Jedan od uzroka može da bude smanjena funkcija štitaste žlezde.

Visok krvni pritisak

Pojačana funkcija štitaste žlezde može da ima kao jedan od simptoma povišen krvni pritisak i ubrzan rad srca.

Problemi sa probavom

Što se probave tiče, kod hipotireoidizma moguća je pojava opstipacije, dok se kod hipertireoze javlja učestalija stolica, često retke konzistencije.

Svakako, prisustvo jednog ili više nabrojanih simptoma može, ali ne mora sigurno da znači da postoji problem sa štitastom žlezdom.

Ukoliko primetite simptome koji su izraženi i duže traju, obratite se vašem lekaru koji je u mogućnosti da proceni da li je potrebno uraditi odgovarajuće analize, i koje, u cilju otkrivanja uzroka simptoma.