Radioaktivnim jodom protiv hipertireoze

jodTerapija radioaktivnim jodom podrazumeva davanje određene, za svakog pacijenta izračunate doze radioaktivnog izotopa joda. Kako naš organizam ne razlikuje radioaktivne elemente od onih koji to nisu, radioaktivni jod se nakuplja u štitastoj žlezdi, gde razara ćelije koje pojačano rade. Kao posledica ovog delovanja može se javiti trajni gubitak funkcije, što je i cilj terapije kao i to da se funkcija može vrati u okvire normalnih vrednosti. Terapija radioaktivnim jodom je relativno bezopasna, jod se uzima jednom, u obliku kapsule, a pacijent ne mora da bude izolovan, niti da ostaje u bolnici. Neželjene reakcije su veoma retke, a podrazumevaju mučninu ili nagon za povraćanjem u danu primene terapije.
Doza zavisi od pacijenta
Doza radioktivnog joda određuje se na osnovu veličine štitaste žlezde, procenata nakupljanja joda u njoj, nivoa hormona u krvi, dužine lečenja i zdravstvenog stanja pacijenta. Terapiju je idealno primeniti na osobi kod koje je tiroidea bez čvorova, lako do umereno uvećana, mada se može primeniti i ako postoji jedan čvor u tkivu žlezde koji pojačano radi. On pre terapije mora biti detaljno ispitan da bi se isključila svaka sumnja o postojanju zloćudnog rasta u njemu. Terapiju radioktivnim jodom ne bi trebalo podvrgavati trudnice i dojilje, zbog mogućeg štetnog dejstva na plod, odnosno dete. Štaviše, osobama koje su bile podvrgnute terapiji ne savetuje se planiranje potomstva u narednih godinu dana.
Priprema za terapiju.
Veoma je važno da se pre terapije jodom sva hronična oboljenja, poput povišenog krvnog pritiska, povećanog nivoa šećera u krvi ili anemije, u potpunosti regulišu. Bitno je da pre terapije nivo hormona štitaste žlezde u krvi ne bude suviše visok. Samo dejstvo radiokativnog joda na organizam prolazi neprimetno ukoliko je pacijent adekvatno pripremljen za terapiju. Prva kontrola nakon uzimanja kapsule planira se nakon tri meseca, a po potrebi i ranije. Kod određenog broja pacijenata se već tada uočava potpun gubitak funkcije štitaste žlezde, dok postoje i osobe lečene radioktivnim jodom kod kojih i nakon 20 godina od terapije tiroidna žlezda i dalje radi punim intenzitetom.
Šta nakon uzimanja kapsule
U periodu nakon uzimanja kapsule sa radioaktivnim jodom, ne savetuje se veće fizičko opterećenje sve do prve kontrole. Pacijentima se preporučuje mirovanje ili fizički napor u meri koja im prija. Obavezno je redovno uzimanje terapije za sva druga hronična oboljenja, povećan unos tečnosti, vitamina, neophodnih minerala… Nekoliko nedelja nekon terapije ne savetuje se produženi kontakt sa decom i trudnicama- tj ne bi im trebalo prilaziti na manje od dva metra niti bi trebalo biti u njihovoj blizini duže od pola sata.
Prevencija: recite zbogom stresu.
Stres predstavlja glavni okidač za nastanak poremećaja funkcije štitaste žlezde, posebno kod osoba sa genetskom predispozicijom. Izbegavanje stresnih situacija univerzalni je korak koji se može preduzeti ne samo u prevenciji poremećaja štitaste žlezde, već i drugih oboljenja. Ako neko u vašoj porodici ima hipertireozu, savetuju se povremene kontrole tiroidnih hormona.