Simptomi oslabljene funkcije štitaste žlezde: opadanje kose

Kada postoji nedostatak, odnosno nedovoljan nivo hormona štitaste žlezde (T3 i T4), to se postepeno odražava i na druge procese u organizmu.

Kao jedan od simptoma oslabljene funkcije štitaste žlezde, može da dodje do postepene promene kvaliteta kose i pojačanog opadanja. Kosa postaje suva, beživotna, istanjena i lomljiva. Poremećaj rasta dlake na nivou folikula može da dovede do preranog ispadanja dlake, a ukoliko je problem izraženiji, ne dolazi do rasta nove dlake.

Alopecia areata ili ćelavost, kao autoimuni poremećaj nekada može da bude udružen sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde. U ovom slučaju, dolazi do lokalnog, ograničenog gubitka kose u pečatima. Retko, ali se dešava, da problem napreduje i do generalizovanog gubitka kose.

Neki od lekova koji se koriste kod oboljenja štitaste žlezde mogu takođe da budu uzrok poremećaja rasta kose. Karbimazol i propiltiouracil su antitireoidni lekovi koji se koriste kod pojačane funkcije štitaste žlezde. Upotreba ova dva leka, kao neželjeno dejstvo može dovesti do pojačanog opadanja kose.

Inače, u normalnim okolnostima, dnevno dolazi do ispadanja 50-100 dlaka. Ukoliko je poremećen rast dlake na nivou folikula, ne dolazi do normalnog rasta novih dlaka, već postepeno kosa postaje proređena.

Na sreću, kod poremećaja funkcije štitaste žlezde, gubitak kose je obično privremen. Nakon uvođenja odgovarajuće terapije, posle određenog vremena dolazi do povlačenja svih, ili većine simpotma. Kada je gubitak kose u pitanju, nakon prestanka prekomernog opadanja, vremenom dolazi do rasta novih dlaka i poboljšanja kvaliteta kose.

Kao prirodan preparat koji može da doprinese boljem regulisanju oslabljene funkcije štitaste žlezde, preporučujemo PRIMED 7.

primed 7PRIMED 7  je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Redovna upotreba preparata podstiče funkciju štitaste žlezde, pomaže stvaranje hormona i ublažava simptome oslabljene funkcije štitaste žlezde.

Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces koji uzrokuje oslabljenu funkciju štitaste žlezde).

PORUČITE PRIMED 7 OVDE!