10 znakova koji pokazuju da možda imate problema sa štitastom žlezdom

deset-znakova-stitastaKada vaša štitasta žlezda ne funkcioniše, ona može da utiče na svaki aspekt vašeg zdravlja, naročito na telesnu težinu, depresiju i nivo energije.
Nedijagnostikovani problemi sa štitastom žlezdom mogu dramatično povećati rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, depresije, anksioznosti, gubitka kose, seksualne disfunkcije, neplodnosti i dovesti do niza drugih simptoma i zdravstvenih problema, zato je važno da se problemi prepoznaju na vreme.


Nije neophodno da imate sve ove simptome, ali evo nekih od najčešćih znakova da možda imate problem sa štitastom žlezdom:

1. Umor

Osećate se iscrpljeno kada se probudite, 8 ili 10 sati spavanja noću vam nije dovoljno ili ne možete da funkcioniše ceo dan bez popodnevne dremke?
Ovo mogu biti znaci problema sa štitastom žlezdom.

2. Promene u telesnoj težini

Teškoće u gubljenju telesne težine mogu biti znak hipotireoze. Možda ćete izgubiti na težini dok jedete istu količinu hrane kao i obično – ili čak gubite na težini dok jedete više nego što je uobičajeno. Neobjašnjive promene u telesnoj težini mogu biti znaci hipotireoidizma ili hipertireoidizma.

3. Depresija i anksioznost

Depresija ili anksioznost – uključujući i iznenadni početak paničnog poremećaja – mogu biti simptomi bolesti štitaste žlezde. Hipotireoidizam je najčešće povezan sa depresijom, dok se hipertireoidizam češće povezuje sa anksioznošću ili napadima panike. Depresija koja ne reaguje na terapiju antidepresivima takođe može biti znak neprepoznatog poremećaja štitaste žlezde.

4. Povišen holesterol

Visok holesterol, pogotovo onaj koji ne reaguje na higijensko-dijetetski režim, fizičko vežbanje ili lekove za snižavanje holesterola, može biti znak nepostavljene dijagnoze hipotireoze.
Neuobičajeno niski nivoi holesterola mogu biti znak hipertireoze.

5. Porodična istorija problema

Ukoliko imate porodičnu istoriju problema sa štitastom žlezdom, vi ste u većem riziku od oboljevanja ali ne mora da znači da ćete imati istih problema. Ono što možete da uradite je da obratite pažnju na neke uobičajene simptome poremećaja štitaste žlezde i da pratite svoje zdravstveno stanje.

6. Problematičan menstrualni ciklus i problemi sa plodnošću

Učestalije, obilnije i bolnije menstruacije se često povezuju sa hipotireozom, a kraće i neregularne menstruacije mogu biti povezane sa hipertireozom. Neplodnost može biti povezana sa nedijagnostikovanim poremećajem rada štitaste žlezde.

7. Problemi sa crevima

Povremen ili dugotrajan zatvor je često povezan sa hipotireozom, dok je proliv i sindrom iritabilnog creva češće povezan sa hipertireoidizmom.

8. Promene u kvalitetu kose ili kože

Kosa i koža su posebno osetljivi na rad štitaste žlezde, a posebno se gubitak kose povezuje sa problemima štitaste žlezde. Kod hipotireoidizma kosa često postaje krta, gruba i suva, lako se kida i dosta opada. Koža može postati gruba, zadebljala, suva i ljuspičasta. U hipotireoidizmu često postoji neobičan gubitak kose u nivou spoljne ivice obrve.

9. Nelagodnost u vratnoj regiji

Osećaj otoka u vratu, nelagodnost tokom gutanja, hrapav glas ili vidljivo povećanje štitaste žlezde, ovo mogu biti znaci “strume” – uvećane štitaste žlezde, koja je jedan od simptoma problema sa štitastom žlezdom.

10. Bolovi u mišićima i zglobovima, sindrom Karpalnog tunela, problemi sa tetivama 

Bolovi u mišićima i zglobovima, slabost u rukama, tendencija ka razvijanju sindroma karpalnog tunela na rukama i sindroma tarzalnog tunela na nogama, plantarni fascititis stopala, sve to mogu biti simptomi nedijagnostikovanih tireoidnih problema.

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo u tretmanu oslabljene funkcije štitaste žlezde, preporučujemo preparat PRIMED 7 Tiromed. PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. PRIMED 7 povoljno deluje na funkciju štitaste žlezde. Kao pomoćno sredstvo u tretmanu oslabljene funkcije štitaste žlezde, PRIMED 7 pomaže u regulisanju pratećih simptoma, kao što su opstipacija, depresivno raspoloženje, suva koža, kosa i nokti.