Jod i sindrom policističnih jajnika

PCOS


Opšte je poznato da jod ima važnu ulogu u stvaranju hormona i funkciji štitaste žlezde.

Manje je poznato da su jajnici drugi organ u telu sa najvećim sadržajem joda, posle štitaste žlezde.

Na osnovu ovog podatka lako je zaključiti da je održavanje normalne koncentracije joda u organizmu važno i za normalno funkcionisanje jajnika.

Da li su hipotireoidizam (smanjeno stvaranje hormona štitaste žlezde) i sindrom policističnih jajnika (PCOS) povezani?

U velikom broju slučajeva izgleda da jesu. Novija istraživanja pokazuju da žene sa PCOS imaju 4 puta veću verovatnoću da imaju i Hashimoto tireoiditis, čiji prirodni tok vodi ka smanjenju proizvodnje hormona štitaste žlezde.

Ovi podaci ne znače da je nedostatak joda uzrok PCOS, već ukazuje na čestu udruženu pojavu ova dva poremećaja.

PCOS i hipotireoidizam se manifestuju mnogim zajedničkim simptomima.

Neki od njih su anovulatorni ciklusi (ciklus bez oslobađanja zrele jajne ćelije spremne za oplodnju), insulinska rezistencija, povišene vrednosti holesterola u krvi, poremećaj raspoloženja, povećanje težine, opadanje kose i ciste na jajnicima.

Iako je PCOS problem za čiji nastanak je odgovorno više različitih faktora, sigurno je da u tretmanu ovog stanja značajnu ulogu treba da zauzme i odgovarajući unos joda putem zdrave ishrane ili suplemenata.

Ukoliko koristite suplemente, budite pažljivi u odabiru adekvatnog proizvoda, jer nisu svi isti u pogledu kvaliteta i sastava.

Preporučujemo prirodno rešenje na bazi meda i zelenih oraha

tiroidna zlezda primed 7

PRIMED 7 je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakata zelenih oraha.

Sadrži jod u svom sastavu, i redovnim korišćenjem pomaže da se organizmu nadoknadi potrebna količina ovog elementa, za normalno funkcionisanje onih organa i tkiva za čiji rad je on neophodan.