Depresija i gubitak ovulacije zbog nedovoljno hormona

depresija


Crvenilo, svrab, duple slike

Gravesova bolest dovodi do karakterističnih promena na očima koje se nazivaju Gravesova orbitopatija ili egzoftalmus.

One su veliki problem za pacijente. Kod ovih pacijenata oči bivaju izbačene prema napred zbog otoka mekog tkiva u očnoj duplji.

Mišići koji pokreću očnu jabučicu ne mogu da vrše svoju funkciju. Oči pacijenata sa egzoftalmusom često ostaju poluotvorene, suve, lako se povređuju i inficiraju.

Neki pacijenti imaju pojavu duplih slika zbog upale mišića koji pokreću oko. Gubitak vida zbog pritiska na vidni živac najozbiljniji je oblik bolesti.

Srećom, događa se vrlo retko i pogađa manje od pet posto obolelih.

Kako nastaju problemi sa očima

Problemi sa očima nastaju uglavnom u isto vreme kad i bolest štitaste žlezde. Mogu biti najava ili slediti druge simptome nepravilnog rada štitaste žlezde.

Srećom, mali je procenat bolesnika koji dobiju u toku bolesti problem sa očima. Problemi sa očima su češći kod pušača i teško je predvideti koji će pacijent sa hipertireoidizmom biti pogođen.

Lečenje problema hipertireoidizma ne garantuje da će problemi sa očima nestati ili se smanjiti.

Gubitak ovulacije

Nepravilna funkcija štitaste žlezde može zaustaviti proces ovulacije i poremetiti ravnotežu prirodnih hormona povezanih sa reprodukcijom.

Posledica ovoga je anovulacija, a bez jajne ćelije nema mogućnosti začeća. Pored ovoga, hipotireoidizam može da poremeti nivo prolaktina, hormona hipofize koji održava proizvodnju mleka kod dojilja. Previše prolaktina može negativno da utiče na plodnost jer sprečava ovulaciju.

Tokom trudnoće preaktivna štitasta žlezda može biti veliki problem. Pobačaji, prevremeni porođaji ili slabiji razvoj deteta mogu biti posledice nedijagnostifikovanog i nelečenog poremećaja štitaste žlezde.

Manjak hormona dovodi do depresije

Nedovoljno aktivna štitna žlezda usporava ceo metabolizam. Promene mogu izazvati umor, probleme sa koncentracijom., pamćenjem, kao i pojavu depresije.

Čak oko 20% slučajeva hronične depresije može biti izazvano niskim nivoima hormona štitaste žlezde. Na nesreću pacijenti koji boluju od depresije, retko provere nivoe hormona štitaste žlezde, pa je tako njihova terapija depresije neadekvatna.

Varijacije u broju kilograma

Kao glavni regulatori telesnog metabolizma hormoni štitaste žlezde imaju veliki uticaj na telesnu težinu jer ubrzavaju procese u mitohondrijama, koje proizvode energiju u ćelijama. Hormoni štitaste žlezde regulišu sagorevanje ugljenih hidrata i masnoća. Hormoni štitaste žlezde ubrzavaju stopu bazalnog metabolizma svih ćelija u organizmu.

Debljanje je zato klasičan simptom hipotireoidizma, jer žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Uz to što usporava metabolizam, usporen  rad štitaste žlezde može uticati i na kontrolu apetita. Studije su dokazale da hormoni štitaste žlezde, mogu uticati na nivoe leptina, hormona koji kontroliše osećaj gladi i stabilizuje nivoe energije, tako da imaju važnu ulogu u poremećajima ishrane i gojenju.

Preporučujemo prirodni preparat za smanjenu funkciju štitne žlezde

tiroidna zlezda primed 7

Primed 7 tiromed Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme za čiji rad je jod neophodan.

PRIMED 7 pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti, pospanost, usporen rad creva…

Takođe, povoljno deluje i na usporeni metabolizam, koji je često veliki problem osobama koje imaju oslabljenu funkciju štitaste žlezde. Kod žena, pored blagotvornog dejstva na štitastu žlezdu, jod ima značajno zaštitno dejstvo i na tkivo dojke i jajnika.