Hipotireoidizam i sindrom policističnih jajnika

imagesHipotireoza je stanje u kome štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno svojih hormona. Nizak nivo hormona utiče na čitav organizam: usporava metabolizam sa posledičnom gojaznosti, umanjuje opšti nivo energije i raspoloženja, stvara neprijatne simptome poput osećaja hladnoće, opadanja kose, zatvora ili menstrualnih tegoba.

Ukoliko se ne leči, hipotireoza može negativno uticati na nivo holesterola i tokom vremena povećati šanse za razvoj srčanog ili moždanog udara.

Prema određenim istraživanjima, i prema podacima iz lekarske prakse, izvestan broj žena koje pate od sindroma policističnih jajnika ima takođe i problema sa štitastom žlezdom.

Naime, hipotireoidizam preko određenih mehanizama može voditi povećanju slobodnog testosterona koji ima negativan uticaj na tok menstrualnog ciklusa i stvaranje cisti na jajnicima.

Veliki broj pacijentkinja uz policistične jajnike imaju i hipotireozu u kojoj štitasta žlezda slabije luči svoje hormone, a to dovodi do povećanog lučenja prolaktina, što za posledicu ima pojavu amenoreje.

Mnoge pacijenkinje, pored ovoga imaju i inzulinsku rezistenciju, tj. gušterača luči dovoljno, čak i previše inzulina, ali na njega ćelije ne reaguju, razvija se gojaznost i jajnici luče previše muškog testosterona, što opet obolele vodi u začarani krug amenoreje.

Dalje, neprimećeno prisustvo blažih oblika hipotireoidizma može kod žena značajno otežati kontrolu telesne mase i sprečiti adekvatnu redukciju gojaznosti, uprkos konstantnim dijetama i programima fizičke rekreacije. Kao što znamo, gojaznost je česta uzgredna pojava kod sindroma policističnih jajnika i pogoršava njegove negativne simptome.

Preporučujemo upotrebu PRIMED 7 preparata

primed 7Primed 7 tiromed Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme za čiji rad je jod neophodan.

PRIMED 7 pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti, pospanost, usporen rad creva… Takođe, povoljno deluje i na usporeni metabolizam, koji je često veliki problem osobama koje imaju oslabljenu funkciju štitaste žlezde.

Kod žena, pored blagotvornog dejstva na štitastu žlezdu, jod ima značajno zaštitno dejstvo i na tkivo dojke i jajnika.