Može li hipotireoidizam izazvati perifernu neuropatiju?

hipotireoza-neuropatijaHipotireodizam – stanje u kome vaša štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno hormona – je redak uzrok periferne neuropatije.

Periferna neuropatija je oštećenje perifernih nerava – nerava koji nose informacije do i od vašeg mozga i kičmene moždine i ostatka tela, kao što su vaše ruke  i noge.

Periferna neuropatija može biti izazvana teškim, dugoročno nelečenim hipotireoidizmom. Iako veza između periferne neuropatije i hipotireoidizma nije u potpunosti razjašnjena, zna se da hipotireoidizam može uzrokovati zadržavanje tečnosti što dovodi do otoka tkiva koja vrše pritisak na periferne nerve.

Periferna neuropatija često izaziva slabost, ukočenost i bol, obično u rukama i nogama, ali se takođe može pojaviti u drugim delovima tela. Ljudi obično opisuju bol periferne neuropatije kao trnjenje ili žarenje.

Lečenje periferne neuropatije u sklopu hipotireoze obuhvata korekciju osnovne terapije i lečenje nastalih simptoma. Ukoliko bolujete od hipotireoze a imate neke od navedenih simptoma periferne neuropatije, obratite se svom lekaru.