Jod i selen za zdravu štitastu žlezdu

thyroid-3Kada se govori o funkciji štitaste žlezde u stvaranju hormona T4 (tiroksin) i T3 (trijodtironin) najviše se pominje neizostavna uloga joda. Međutim, podjednako važan element je i selen. Jod je neophodan u sintezi hormona kao sastavni deo T3 i T4, dok se selen nalazi u sastavu enzima koji vrše konverziju hormona, i u sklopu proteina koji ulaze u sastav enzima glutation-peroksidaze koji je odgovoran za zaštitu ćelija od oksidativnog stresa.

Prekomeran unos joda u dužem vremenskom periodu, prema podacima nekih studija, može biti povezan sa pojavom autoimunih oštećenja štitaste žlezde, kod osoba sa predispozicijom za nastanak autoimunih bolesti. Kada je suplementacija jodom dopunjena suplementima selena, značajno je smanjen rizik od pojave autoimunih oštećenja. To je još jedan dokaz da ni u čemu ne treba preterivati, te tako ni u unosu svih suplementa za koji smo čuli da su “dobri za nešto”. Najbolje rešenje je optimalno (ni premalo, ni previše) unošenje svih hranljivih materija koji su neophodni za pravilno funkcionisanje našeg organizma.

Kada je suplementacija joda u pitanju, od PRIMED preparata preporučujemo korišćenje preparata PRIMED 7 Tiromed. PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Redovnom upotrebom obezbeđuje optimalnu količinu joda za funkcionisanje organa i ćelija kojima je on neophodan za funkcionisanje. Kao što smo već naglasili značaj selena, podjednako je važno koristiti uporedo sa selenom, za postizanje najboljih efekata, kada je zdravlje štitaste žlezde u pitanju.