Vitamini i minerali za zdravu štitastu žlezdu

vitamini i mineraliVitamini i minerali predstavljaju veliku grupu elemenata važnih za normalno funkcionisanje organizma čoveka. Sastavni su deo građe naših organa i tkiva, a veliki broj elemenata neophodan je za pravilan rad enzima koji posreduju u različitim reakcijama koje se odvijaju u organizmu.

Kada je štitasta žlezda u pitanju, od vitamina posebno su važni vitamini A, D, E, C i vitamini B grupe, a od minerala selen, zink, magnezijum i kalcijum. Jod je element suštinski neophodan za sintezu hormona štitaste žlezde, i kada njega nema dovoljno, sinteza hormona jednostavno nije moguća.

Da bi štitasta žlezda normalno funkcionisala, unos pomenutih elemenata trebalo bi da bude optimalan. To znači da ne treba ni zanemariti ali ni preterivati u unosu pojedinih grupa vitamina i minerala, da ne bi preopteretili organizam i rizikovali nastanak poremećaja povezanih sa prekomernim unosom ovih elemenata.

PRIMED vam preporučuje upotrebu PRIMED 10 Forte plus i PRIMED 7 Tiromed preparata. Ova dva preparata zajedno obezbeđuju optimalan dnevni unos vitamina i minerala neophodnih za normalan rad štitaste žlezde. Mogu se koristiti samostalno, u fazi Hashimoto tireoiditisa dok još uvek nije neophodna hormonska supstituciona terapija, ili kao dopuna hormonskoj terapiji, za bolje regulisanje simptoma koji prate oslabljen rad štitaste žlezde.