Žlezda koja kroji liniju

težinaProblemi sa štitnjačom počinju kada se ona uveća i poremeti proizvodnju tiroidnih hormona, a posledica je nekontrolisano gojenje odnosno mršavljenje.
Štitasta žlezda koristi jod da bi sintetisala svoje hormone. Jod je prisutan u vodi, nekim prirodnim namirnicama, jodiranoj soli. Problemi počinju kada se štitnjača uveća i kada se poremeti proizvodnja hormona.
Hormonalni poremećaji
Uvećanje tiroidne žlezde se naziva gušavost, ali ovo stanje ne mora uvek da ukazuje na bolest, već može da nastane i usled puberteta ili trudnoće. Međutim, kada žlezda uz to otkaže poslušnost, pa postane ili previše ili premalo aktivna i počne da proizvodi veću ili manju količinu hormona od potrebne, razlog može biti genetika, autoimuna bolest, stres ili nepravilna ishrana bez dovoljno joda, ili otrovi iz životne sredine. Ipak, stručnjaci ne mogu biti sigurni šta je okidač kod svakog pojedinačnog pacijenta.
Kad štitnjača ubrza
Ovaj poremećaj, koji se naziva hipertireoza, podrazumeva da telo sagoreva višak energije koju koristi isključivo za zagrevanje. Zato ljudi za hipertireozom imaju ubrzan metabolizam, anksiozni su, loše spavaju, imaju nalete vrućine i srce im lupa sa preko 100 otkucaja u minuti. Bolest karakterišu izbačene očne jabučice i naglo mršavljenje. Terapija uključuje korišćenje radioaktivnog joda, antitiroidnih lekova i beta blokatora, ili operaciju kao krajnju metodu, ako je obolela u drugom stanju, a ništa od prethodno propisane terapije nije imalo učinka. Prilikom operacije, hirurg otklanja jedan deo tiroidne žlezde, ali postoji rizik da taj zahvat trajno ošteti glasne žice.
Usporen rad štitnjače
Stanje koje se naziva hipotireoza, podrazumeva da ova žlezda sintetiše manje hormona. Hašimoto je jedna autoimunih bolesti koja često izaziva usporen rad štitaste žlezde. Ipak, hipotireoza može biti prisutna godinama, a da oboleli to ne primeti. Najčešće se javljaju prvi simptomi poput zimogrožljivosti i dobijanja na težini. Ako uočite neki od ovih simptoma, treba da se javite lekaru koji će predložiti hormonsko testiranje. Ukoliko njihov nivo nije toliki da utiče na dobijanje kilograma, od pomoći mogu biti supleneti selena i promena načina ishrane, kako bi se izbalansirao unos ugljenih hidrata i proteina. U ostalim slučajevima će biti potrebni suplementi tiroidnih hormona. Operacija nije preporučljiva.
tiroidna zlezdaPrirodni preparat Primed 7 preparat preporučuje se svim osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces na žlezdi koji dovodi do poremećaja funkcije, stvaranja i oslobađanja tireoidnih hormona u cirkulaciju).Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju joda. Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme za čiji rad je jod neophodan. PRIMED 7 pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti. Takođe, povoljno deluje i na usporeni metabolizam.