Da li se i kada leče tireoidni nodusi?

cvorici-stitaste-zlezdeNodusi ili čvorići u tkivu štitaste žlezde su veoma česta pojava, posebno kod žena. Manji nodusi uglavnom ne daju nikakve simptome i znake, pa se sasvim slučajno otkriju u toku sistematskog pregleda. Ukoliko narastu u većoj meri, mogu pritiskati dušnik i grkljan, što daje simptome otežanog disanja i gutanja.


Hladni i topli nodusi

Razlikuju se takozvani “hladni” nodusi, u kojima se ne stvaraju tireoidni hormoni, a postoje i “topli” nodusi, koji su hormonski aktivni. U zavisnosti od vrste nodusa, njihovog broja i veličine razlikovaće se terapijski pristup.

Kontrola nodusa

Pojedinačni nodusi malih dimenzija, koji nisu hormonski aktivni uglavnom se samo kontrolišu 1-2 puta godišnje od strane nadležnog lekara. Ukoliko se u nekom trenutku primeti ubrzan rast nodusa, ili promena normalnih nivoa hormona štitaste žlezde, blagovremeno se primenjuje operativno uklanjanje nodusa, ili neki od drugih oblika tretmana.

Kod nodusa koji ne zahtevaju operativno uklanjanje, promene nekih navika u ishrani može biti od pomoći.

  • Potrudite se da se u ishrani izbegavate brzu hranu, hranu prženu u dubokom ulju, kao i mesne prerađevine. Koristite što više svežeg voća i povrća, čime se organizmu obezbeđuje najviše vitamina i minerala potrebnih za održavanje dobrog zdravlja. Ishrana i način života utiče na zdravlje svih organa našeg organizma, pa tako i na štitastu žlezdu.
  • Unosite selen. Selena najviše ima u brazilskom orahu, semenkama suncokreta, pivskom kvascu, pšeničnim klicama, žumancu jajeta, i dr. Takođe, selen se može unositi i u obliku suplemenata. Selen je jedan od elemenata neophodnih u procesu proizvodnje hormona štitaste žlezde, pa je optimalan dnevni unos važan za normalnu funkciju ove žlezde.
  • Unosite dovoljno joda. Pored selena, jod je takođe neophodan za pravilnu funkciju štitaste žlezde, kao sastavni deo hormona tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Međutim, kao i kada je selen u pitanju, unos joda mora biti optimalan. To znači da ne treba preterivati sa unosom joda, posebno ukoliko niste sigurni da su nodusi štitaste žlezde neaktivni. U slučaju aktivnih nodusa, unos joda se ograničava, kako ne bi došlo do pojave simptoma pojačanog rada štitaste žlezde (hipertireoidizam).
  • Izbegavajte mleko i mlečne proizvode. Ovo se odnosi pre svega na sveže mleko. Mleko sadrži različite materije čija je uloga da stimulišu rast mladog organizma, te tako, u nekim slučajevima može stimulisati i uvećanje tireoidnih nodusa.
  • Vitamin D je jedan od vitamina važnih za pravilan rad štitaste žlezde. Dominantno, vitamin D se sintetiše u koži kada je izložena suncu. Ukoliko niste u situaciji da boravite na suncu dovoljno dugo da bi se nivo vitamina D održao u normalnim granicama, preporuka je da se putem suplemenata obezbedi dnevni unos 1000-5000 IU (internacionalnih jedinica) ovog vitamina.
  • Insulin je jedan od hormona koji utiče na rast tkiva. U slučaju prisutnih nodusa u štitastoj žlezdi, povećan nivo insulina može stimulisati i rast čvorića. Povišen nivo insulina prisutan je uglavnom kod veoma gojaznih osoba, alkoholizma, fizički neaktivnih osoba, i kod ishrane bogate prostim šećerima i belim brašnom.

Kao izvor joda, od suplemenata prirodnog porekla preporučujemo preparat PRIMED 7 Tiromed. PRIMED 7 sadrži jod iz prirodnih sastojaka, dobro se apsorbuje i iskorišćava u organizmu. Redovnom upotrebom, PRIMED 7 povoljno deluje na rad štitaste žlezde.