Najbolja dijeta kod hipotireoidizma

dijetaOsobe koje imaju problem sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde često brine šta smeju a šta ne smeju da jedu od namirnica, kako ne bi pogoršali postojeći problem. Takođe, veliki broj pacijenata sa hipotireoidizmom ima problem sa viškom kilograma, bez obzira na način ishrane.

Koja dijeta je najbolja za osobe sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde?
Nažalost, ne postoji najbolja, jedinstvena dijeta koja će odgovarati svima. Najčešće, preporuke se odnose generalno, na izbor zdravih namirnica, redovnu, uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, koja je potrebna svima, ne samo osobama sa nekim poremećajem.

Jedino na šta se pacijentima sa hipotireoidizmom skreće pažnja jeste da izbegavaju takozvana goitrogena jedinjenja i druge materije koje mogu da remete funkciju štitaste žlezde.

Goitrogeni mogu da dodatno uspore funkciju štitaste žlezde, a nalaze se u nekim namirnicama, kao što su kupus, karfiol, brokoli i spanać. To ne znači da treba potpuno da izbacite ove namirnice iz upotreba, već da ograničite njihovu upotrebu. U manjim količinama i nakon termičke obrade oni značajno gube svoja goitrogena svojstva.

Takođe, izbegavajte preteranu upotrebu soje. U velikim količinama, soja može da utiče na smanjenje oslobađanja hormona, a ukoliko uzimate supstitucionu hormonsku terapiju, može da smanji apsorpciju ovih lekova.

Kod nekih pacijenata sa Hashimoto tireoidizmom postoji uporedo i intolerancija na gluten. Eliminacija glutena iz hrane kod ovih osoba značajno utiče na poboljšanje toka bolesti, i smanjenje određenih tegoba.

Izbegavanjem pomenutih namirnica ne može se izlečiti hipotireoidizam, ali se može uticati na bolju kontrolu simptoma, u sklopu terapije.
Od pomoćnih sredstava za bolju kontrolu simptoma hipotireoidizma, preporučujemo i upotrebu preparata PRIMED 7 Tiromed.

PRIMED 7 Tiromed je potpuno prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Svakodnevnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan unos joda neophodnog za normalno funkcionisanje većine organa i sistema u organizmu. Blagotvorno deluje na regulisanje simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kada se koristi kao pomoćno sredstvo u sklopu tretmana ovog poremećaja.
Pored joda, blagotvorno dejstvo na funkciju štitaste žlezde imaju i cink, magnezijum i selen.