Nadoknada hormona kod Hashimoto tireoiditisa

stitna-zlezda


Hashimoto tireoiditis predstavlja hronično, progresivno zapaljenje tkiva štitaste žlezde. U pitanju je autoimuni proces, nepoznatog uzroka, za koji još uvek nije pronađen odgovarajući lek.

Tok Hashimoto tireoiditisa se može razlikovati od osobe do osobe, ali krajnji ishod je isti: nepovratno oštećenje građe i funkcije štitaste žlezde, koje zahteva supstituciju hormona koje ova žlezda stvara.

Hormonska supstituciona terapija

Hormonska supstituciona terapija ima za cilj da organizmu obezbedi dovoljnu količinu hormona neophodnih za obavljanje različitih funkcija. Najčešće je u upotrebi sintetski T4 hormon (tiroksin), poznat kao levotiroksin.

Štitasta žlezda zapravo proizvodi 2 vrste hormona, T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin). Razlog zbog kog se supstitucionom terapijom obično obezbeđuje samo T4 hormon jeste to što se u organizmu vrši konverzija T4 u aktivni T3 oblik. T4 duže ostaje u organizmu od aktivnog oblika T3, tako da je moguće koristiti samo 1 dozu leka u toku dana.

Doza leka se može korigovati u toku tretmana. Redovni kontrolni pregledi endokrinologa su neophodni, kako bi se pratio tok Hashimoto tireoiditisa i po potrebi korigovala doza hormona.

Nekada, kada ne postoje izraženi simptomi, i pored pozitivnih laboratorijskih analiza koje ukazuju na Hashimoto tireoiditis, ne počinje se odmah sa supstitucionom terapijom, već se čeka da nivo hormona T4 i T3 padne ispod normalnih vrednosti.

Ukoliko je funkcija štitaste žlezde potpuno prestala, jedini način nadoknade hormona jeste unošenje sintetskih hormona u obliku tableta.

Prirodni preparati koji se koriste kao dopuna tretmanu imaju za cilj da poboljšaju funkciju i uspore prirodan tok Hashimoto tireoiditisa, čime se odlaže potreba za upotrebom sintetskih lekova. Ovi preparati uglavnom sadrže elemente važne za štitastu žlezdu, kao što su jod, selen, cink, magnezijum i drugi.

Preporučujemo upotrebu PRIMED 7 Tiromed preparata

tiroidna zlezda primed 7

Od PRIMED preparata, kao pomoćno sredstvo u tretmanu Hashimoto tireoiditisa povoljno dejstvo pokazuje PRIMED 7 Tiromed.

PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.

Redovnom upotrebom obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda neophodnog za pravilan rad štitaste žlezde.

Kako PRIMED 7 pre svega obezbeđuje unos joda, uporedo sa upotrebom PRIMED 7 preparata preporučuje se upotreba suplemenata selena.