Hashimoto tireoiditis i drugi autoimuni poremećaji

DruckImunološki sistem ima veoma važnu ulogu, a to je zaštita organizma od oštećenja izazvanih različitim faktorima iz unutrašnje i spoljašnje sredine.

U određenim situacijama, i kod određenih osoba, dešava se da imunološki sistem organizma prepozna sopstvene ćelije kao strano telo, pa aktiviranjem leukocita i drugih faktora imuniteta dolazi do oštećenja zdravih ćelija organizma. U zavisnosti od vrste ćelija koje su meta autoimung odgovora, razlikovaće se ispoljavanje kliničke slike.

Kako nastaje Hashimoto tireoiditis

Hashimoto tireoiditis nastaje usled aktivacije autoimunog odgovora usmerenog prema tkivu štitaste žlezde. U toku Hashimoto tireoiditisa dolazi do infiltracije štitaste žlezde limfocitima i postepenog ali progresivnog oštećenja njenog tkiva. Vremenom, kako Hashimoto tireoiditis napreduje, tako se narušava i normalna funkcija štitaste žlezde u stvaranju hormona tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Krajnji ishod poremećaja jeste potpuni prestanak stvaranja hormona u štitastoj žlezdi, i u tom slučaju neophodno je ove hormone unositi u vidu tableta.

Karakteristika autoimunih poremećaja je često udruženo javljanje. Tako, kod osobe sa Hashimoto tireoiditisom uporedo mogu postojati druge autoimune bolesti.

Neki od najčešćih autoimunih poremećaja su: vitiligo, dijabetes tip 1, perniciozna anemija, reumatoidni artritis, trombocitopenična purpura, Adisonova bolest, lupus, i drugi.

Važno je napomenuti da Hashimoto tireoiditis nije uzrok drugih autoimunih poremećaja, već da postoji češća udruženost autoimunih poremećaja kod iste osobe.

Značaj poznavanja udruženosti autoimunih poremećaja

Značaj poznavanja udruženosti autoimunih poremećaja je u mogućnosti blagovremenog otkrivanja. Dakle, ukoliko osoba ima jedan od pomenutih problema, pri pojavi nekih nejasnih simptoma, ranije će se posumnjati na udruženo postojanje drugog autoimunog poremećaja.

Pravi uzrok nastanka autoimunih bolesti još uvek nije otkriven. Smatra se da različiti mikroorganizmi (virusi, bakterije, gljivice) imaju ključnu ulogu u aktiviranju imunološkog odgovora, koji zatim počinje da prepoznaje i sopstvene ćelije kao strano telo koje treba neutralisati.

Primed 7 tiromed – Upotreba PRIMED 7 preparata preporučuje se svim osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces na žlezdi koji dovodi do poremećaja funkcije, stvaranja i oslobađanja tireoidnih hormona u cirkulaciju).