Terapija štitaste žlezde u trudnoći

stitnjaca-u-trudnoci

Štitna žlezda igra značajnu ulogu u sveukupnom zdravlju žene u bilo kojoj fazi u životu. Njena osnovna funkcija je da reguliše metabolizam i rad drugih organa u telu, njena pravilna funkcija igra vitalnu ulogu za žene tokom trudnoće.
Ako razmišljate o trudnoći ili već jeste trudni, slobodno možete da nastavite da koristite svakodnevno lekove za lečenje hipotireoze ili Hašimoto tireoiditisa, onako kako vam je odredio lekar. Takođe je podjednako važno pratiti nivo hormona štitne žlezde ,kao i redovno uzimanje terapije za vreme trudnoće.
U proseku, trudnoj ženi je potrebno oko 50% više tireoidnih hormona tokom prvog trimestra trudnoće. Kako telo prolazi kroz značajne hormonske promene, tiroidni hormoni takođe podležu ovim promenama. Tiroidni hormoni imaju značajnu ulogu u izgradnji ploda i pomoćnih organa trudnoće kao što su: posteljica, pupčana vrpca, kao i svi vitalni organi i delovi tela ploda.
Žena koja je i pre trudnoće imala problem sa smanjenom funkcijom štitne žlezde, treba da nastavi da u toku trudnoće redovno prati nivoe hormona štitne žlezde. Redovno javljanje endokrinologu je jako bitno, jer je neophodno vršiti korekciju doze terapije nekoliko puta tokom trudnoće.
Jako je važno da trudnice sa smanjenom funkcijom štitne žlezde redovno uzimaju svoju terapiju, onako kako im je doktor odredio. Neophodno je redovno pretiti nivoe hormona štitne žlezde jer neregulisan rad štitne žlezde može da dovede do povećanih šansi za pobačaj, prevremeni porođaj, gestacijsku hipertenziju, eklampsiju i smanjen nivo inteligencije novorođenčeta.