Simptomi oslabljene funkcije štitaste žlezde: hroničan zatvor

hipotireozaOpstipacija je jedan od uobičajenih simptoma oslabljene funkcije štitaste žlezde. Ovo je sasvim razumljivo, kada se ima u vidu funkcija hormona koje ova žlezda stvara.

Hormoni štitaste žlezde

Hormoni štitaste žlezde, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) utiču na regulaciju metabolizma svih ćelija. Kada je nivo tireoidnih hormona nizak, dolazi do posledičnog usporenja metabolizma i drugih procesa u organizmu čoveka.

Mišići zida tankog i debelog creva postaju “lenji”, što dovodi do usporenog prolaska hrane i eliminacije stolice. Nekada ovaj problem može biti veoma izražen, da postane nemoguće uspostaviti normalno pražnjenje bez upotrebe neke vrsta laksativa.

Opstipacija vrlo čest problem

Opstipacija kao problem, vrlo je čest problem u opštoj populaciji. Prisustvo opstipacije nije siguran znak da postoji usporen rad štitaste žlezde. Uglavnom se radi o nekom drugom uzroku (npravilna ishrana, fizička neaktivnost). Međutim, ukoliko postoje i drugi simptomi, poput malaksalosti, povećanja težine bez promene u načinu ishrane, depresivnog raspoloženja, nepodnošenja hladnoće, svakako je preporuka ispitati funkciju štitaste žlezde, kako bi se na vreme sprovela odgovarajuća terapija.

Uglavnom, primenom odgovarajuće terapije (hormonska supstituciona terapija), ovi simptomi se postepeno smanjuju i povlače. Od pomoći je i upotreba hrane bogate vlaknima, dovoljan unos vode, redovna fizička aktivnost.

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo u tretmanu oslabljene funkcije štitaste žlezde, preporučujemo preparat PRIMED 7 Tiromed. PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. PRIMED 7 povoljno deluje na funkciju štitaste žlezde. Kao pomoćno sredstvo u tretmanu oslabljene funkcije štitaste žlezde, PRIMED 7 pomaže u regulisanju pratećih simptoma, kao što su opstipacija, depresivno raspoloženje, suva koža, kosa i nokti.