Simptomi oslabljene funkcije štitaste žlezde: Hroničan umor

Hroničan umor, pospanost, bezvoljnost mogu biti nespecifični simptomi oslabljene funkcije štitaste žlezde. Nespecifični simptomi su oni koji mogu postojati kod više različitih poremećaja, tako da njihovo postojanje ne ukazuje direktno na jednu vrstu problema, već se moraju istražiti drugi simptomi i parametri, kako bi se utvrdio tačan uzrok njihovog postojanja.

Hroničan umor može postojati kod prekomernog i dugotrajnog psihičkog ili fizičkog napora, sa nedovoljno sna i odmora u dužem vremenskom periodu. U ovom slučaju, hroničan osećaj umora predstavlja normalnu reakciju organizma na nedostatak odmora i sna.

Kada treba obratiti pažnju?

Ukoliko niste izloženi povećanom psiho-fizičkom naporu, dovoljno spavate i imate redovne periode odmora, a ipak se i dalje osećate umorno, malaksalo, kao da se nikako ne možete dovoljno naspavati, ovaj simptom zahteva dalje ispitivanje. Česte potrebe za “dremanjem” u toku dana, povećana potreba za energetskim napicima (kafa i dr.) mogu takođe ukazivati na postojanje hroničnog umora.

Štitasta žlezda preko hormona koje stvara (T3 i T4) utiče na funkcionisanje celog organizma. Hormoni štitaste žlezde kontrolišu sve metaboličke procese koji se odvijaju u našem telu. Da bi se ovi procesi normalno odvijali, neophodna je optimalna količina tireoidnih hormona. Kod oslabljene funkcije štitaste žlezde (hipotireoidizam) smanjena je koncentracija tireoidnih hormona u cirkulaciji, što će vremenom dovesti do pojave manje ili više izraženih simptoma.

Smanjena količina tireoidnih hormona dovodi do usporavanja svih metaboličkih procesa u organizmu, što se manifestuje odgovarajućim simptomima. Hroničan umor u ovom slučaju nastaje usled nedovoljnog stvaranja energije za obavljanje uobičajenih aktivnosti. Praćen je stalnim osećajem pospanosti i potrebom za čestim i produženim periodima odmora. Vremenom, ovim simptomima se mogu priključiti i osećaj bezvoljnosti, nezadovoljstva, psihičke “otupelosti”.

Retko kada se na osnovu samo ovih simptoma posumnja na postojanje hipotireoidizma. Obično je potrebno da budu prisutni i drugi simptomi oslabljenog rada štitaste žlezde da bi se sprovele odgovarajuće analize. Nekada se slučajno, u toku rutinskih analiza otkrije problem u radu štitaste žlezde, pa se tek onda obrati pažnja na simptome koji su prisutni duže vremena unazad.

Kako se rešiti hroničnog umora koji je posledica hipotireoidizma?

Osnovni način je svakako da se utiče na normalizaciju nivoa tireoidnih hormona. Ukoliko je funkcija štitaste žlezde nepovratno narušena, jedini način nadoknade hormona je njihova primena u obliku tableta. Nadoknadom hormona koji nedostaju očekuje se normalizacija svih simptoma koji su nastali kao posledica njihovog nedostatka.

Ukoliko postoji samo blago snižena funkcija štitaste žlezde, vaš lekar se može odlučiti da se u određenim vremenskim razmacima prati napredovanje poremećaja, pa se u slučaju potrebe uvodi hormonska supstitucina terapija. U međuvremenu, mogu se sprovoditi određene mere koje mogu da olakšaju neugodne simptome i utiču na očuvanje funkcije štitaste žlezde.

Primena vitamina, minerala i drugih suplemenata, uz prilagođavanje ishrane, može pomoći u očuvanju funkcije štitaste žlezde i uticati na usporavanje napredovanja stanja koje narušava njenu funkciju. To se pre svega odnosi na Hashimoto tireoiditis, hronično nezarazno oboljenje štitaste žlezde, koje je i najčešći uzrok hipotireoidizma.

primed 7PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces koji uzrokuje oslabljenu funkciju štitaste žlezde).

PORUČITE PRIMED 7 ONLINE: http://primed7.hashimoto.rs/