Koliko joda je previše?

Istine-i-legende-o-hrani-zdrava-i-nezdrava-hranaNedostatak joda je veliki zdravstveni problem širom sveta o kome se puno govori. Međutim, sa suplementacijom joda treba biti obazriv, zato što velike količine joda takođe mogu dovesti do narušavanja zdravlja.
Jod je mineral koji se može naći u sastavu jodirane kuhinjske soli, morskim plodovima, jajima, mlečnim proizvodima i nekim vrstama hleba.
Nedostatak joda u toku fetalnog razvoja i u ranom detinjstvu dovodi do zastoja u mentalnom razvoju, koje ako se ne prepozna i blagovremeno ne leči dovodi do trajnih oštećenja. To su poznati uticaji nedovoljne količine joda u organizmu. Manje je poznato koja količina joda se smatra prevelikom, a preporučen dnevni unos se razlikuje među zemljama sveta.
Skorije istraživanje kineskih naučnika pokazalo je razvoj subkliničkog hipotireidizma kod ispitanika koji su u toku istraživanja unosili svakodnevno po 400 mikrograma joda, pored iste količine joda unete putem hrane. Ovi rezultati su dobijeni analizom nivoa hormona štitaste žlezde, dok ispitanici nisu imali nikakve vidljive simptome smanjene funkcije štitaste žlezde (umor, depresija, suva koža i povećanje telesne mase).
Na osnovu ovih rezultata, makar na teritoriji Kine, ukupan dnevni preporučeni unos joda ne treba da prelazi 800 mikrograma.
U Americi, peporuke za optimalan dnevni unos joda se razlikuju, i mogu se kretati do 1100 mikrograma u toku dana. Ipak, većina ameriknaca dnevno ne unese više od 800 mikrograma joda kroz ishranu i suplemente.
Kategorije stanovništva kod kojih je posebno važan optimalan nivo joda jesu trudnice i deca. Američka asocijacija za tireoidnu žlezdu preporučuje trudnicama i dojiljama uzimaju vitamine i jod zato što niske vrednosti joda povećavaju rizik od pobačaja i problema sa štitastom žlezdom trudnica i porodilja, pored mentalnih poremećaja dece.
Vegani su takođe pod povećanim rizikom za nedostatak joda, obzirom na to da ne unose ni mleko ni jaja. U nedavnom istraživanju u kome je učestvovalo 63 vegana, prosečan unos joda je bio manji od preporučenog, iako su vrednosti hormona štitaste žlezde bile u granicama normalnih vrednosti.
Zaključak: Više nije uvek i bolje. Ukoliko ishranom ne unosite dovoljno joda, budite pažljivi sa izborom i količinom suplementa kojim ćete dopuniti dnevne potrebe za jodom.