8 namirnica koje utiču na rad štitaste žlezde

štitasta žlezda


Hrana leči. To je posebno tačno kada je u pitanju funkcija štitaste žlezde. Hrana koja utiče na rad štitaste žlezde često ima ključnu ulogu u njenom pravilnom funkcionisanju, tako da je regulisanje ishrane od izuzetnog značaja u tretmanu poremećaja rada štitaste žlezde. Hrana Vam može ili pomoći ili štetiti ukoliko imate problem sa štitastom žlezdom, u zavisnosti koju hranu koristite.

Namirnice koje imaju blagotvorno dejstvo:

  1. Kokosovo ulje. Kod velikog broja ljudi, konzumacija kokosovog ulja pomaže da se poboljša metabolizam i poveća telesna temperatura. Kod osoba sa oslabljenim radom štitaste žlezde često postoji usporen metabolizam sa smanjenom temperaturom. Upotreba kokosovog ulja može poboljšati ovo stanje.
  2. Ulje jetre bakalara. Ovo ulje je bogato bioraspoloživim vitaminom A, koji povoljno utiče na rad štitaste žlezde.
  3. Buter. Visok sadržaj vitamina A i joda u ovoj namirnici čini je jednom od idealnih namirnica za osobe sa smanjenom funkcijom štitaste zlezde. Takođe, ima blagotvorno dejstvo i na druge sisteme i organe u organizmu.
  4. Jaja. Slično buteru, jaja predstavljaju dobar izvor vitamina A i joda. Osim toga, odličan su izvor proteina. Konzumacija dovoljne količine aminokiselina kroz upotrebu prirodnih izvora proteina je dobra za zdravlje štitaste žlezde.
  5. Morski plodovi. Najveći izvor joda predstavljaju morski plodovi, zbog toga, poželjno je koristiti ih u ishrani. Međutim, zbog potencijalne opasnosti od sadržaja žive, kadmijuma ili nekih drugih elemenata koji se mogu naći u morskoj ribi, ne bi trebalo preterivati sa upotrebom ovih namirnica.

Namirnice koje loše utiču na rad štitaste žlezde:

  1. Žitarice, kao što su pšenica, raž, ječam, proso i ovas. Postoje podaci o povezanosti intolerancije na gluten i smanjene funkcije štitaste žlezde. Ukoliko Vaša štitasta žlezda ne radi pravilno, poželjno je izbegavati navedene namirnice. Proso sadrži goitrogene materije, pa bi trebalo izbegavati njegovu upotrebu ukoliko imate problem sa štitastom žlezdom.
  2. Kupus, karfiol, kelj, brokoli i drugo karfiolasto povrće deluju supresivno na rad štitaste žlezde, zato što sadrže određene goitrogene materije. Kuvanjem se inaktiviraju u velikoj meri, tako da nije neophodno potpuno ih isključiti iz upotrebe, već samo smanjiti njihov unos.
  3. Soja u svim oblicima. Soja je moćna namirnica. Čak i mala količina soje u obroku može negativno uticati na funkciju štitaste žlezde. Učinite sebi uslugu, i zaobiđite ovu namirnicu u svakodnevnoj ishrani.
  4. Soja. Da, toliko je jak njen negativan uticaj da zaslužuje da se nađe dva puta na istoj listi.

Prirodni preparat za dodatak terapiji smanjene funkcije štitaste žlezde

Primed 7 tiromed je prirodni preparat koji se koristi kao dodatak terapiji smanjene funkcije štitaste žlezde. PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Svakodnevnom konzumacijom ovog prirodnog preparata organizam dobija optimalnu količinu joda koji je neophodan za normalno funkcionisanje štitaste žlezde i drugih organa. Preparat povoljno deluje u ublažavanju simptoma hipotireoze poput suve kose i kože, lomljivih noktiju, zatvora, usporenog metabolizma… Uz ovaj preparat poželjno je uzimati suplemente selena i cinka koji dodatno usporavaju tok bolesti.