Uloga ishrane kod smanjene funkcije štitaste žlezde

Smanjena funkcija štitaste žlezde može da bude praćena različitim simptomima. S obzirom na to da hormoni štitaste žlezde utiču na većinu procesa u organizmu, očekivano je da će se njihov nedostatak odraziti na sve ove procese.

Kada su u pitanju neki simptomi oslabljene funkcije štitaste žlezde, kao što su umor, nadutost i povećanje telesne mase, izmena načina ishrane može biti od koristi u njihovom regulisanju.

Dobijanje na težini nekada, čak i nakon uvođenja terapije za smanjenu funkciju štitaste žlezde ne može da se izbegne. Korekcija ishrane u smislu kalorijskog unosa i izbora namirnica može da doprinese dugoročnom kontrolisanju problema.

Kada je ishrana u pitanju, neke namirnice koje se označavaju kao “goitrogeni”, ukoliko se unose u velikim količinama mogu nepovoljno da utiču na štitastu žlezdu. Zato se preporučuje izbegavanje prekomernih količina ovih namirnica (npr. brokoli, kelj, kupus, soja i proizvodi od soje). Takođe, termička obrada smanjuje ovo potencijalno negativno dejstvo na štitastu žlezdu.

Dodavanje suplemenata

Nekada je uporedo sa hipotireoidizmom prisutan nedostatak različitih vitamina i minerala. U zavisnosti od izraženosti njihovog nedostatka, lekar može preporučiti nadoknadu u obliku suplemenata. Neki od elemenata koji mogu imati ulogu u regulisanju tireoidne funkcije su jod, selen, cink i vitamin B 12.

Biljke kao pomoć

Iako biljke ne mogu da zamene hormone kod njihovog nedostatka, neke od njih mogu da imaju povoljno dejstvo na štitastu žlezdu i njenu funkciju. Ašvaganda je jedna od takvih biljaka. Prema određenim istraživanjima, upotreba ašvagande može da doprinese regulaciji disbalansa štitaste žlezde kod subkliničkog hipotireoidizma. Svakako, potrebno je još istraživanja kojima bi se ovakvo korisno dejstvo potvrdilo.

Neka etarska ulja koja se u aromaterapiji koriste mogu da pomognu u smanjenju osećaja umora koji je često prisutan kod osoba sa hipotireoidizmom.

Kalorijski unos svakako bi trebalo prilagoditi potrebama osobe, imajući u vidu problem sa smanjenjem metabolizma koji je obično prisutan kod hipotireoidizma. Pored izmena u ishrani, savetuje se i redovna fizička aktivnost koja može da pomogne u “sagorevanju” viška kalorija.