Subklinički hipotireoidizam – kada započeti lečenje?

Examination


Subklinički hipotireoidizam označava stanje u kome postoji povišen TSH (hormon koji stimuliše rad štitaste žlezde), uz normalne vrednosti T3 i T4 hormona. Često prethodi pravom, klinički manifestnom hipotireoidizmu.

Kod određenog broja pacijenata, kroz nekoliko godina, najčešće dolazi do pada vrenosti hormona štitaste žlezde ispod granica normalnih vrednosti, a nivo TSH nastavlja da raste.

Obzirom na to da osobe sa subkliničkim hipotireoidizmom mogu imati neke blage simptome, abnormalnosti nivoa lipoproteina i srčane smetnje, ukoliko je nivo TSH stalno povišen, trebalo bi razmotriti uvođenje levotiroksina u terapiju, u dozi koja će pomoći regulaciju nivoa TSH.

Merenje vrednosti serumskog TSH je odličan pokazatelj funkcije žlezde. Ukoliko je povišen, to ukazuje da štitasta žlezda ne funkcioniše pravilno, pa joj je potrebna dodatna stimulacija, a ukoliko su vrednosti snižene, to je znak povećanog oslobađanja tireoidnih hormona (hipertireoidizam).

Uzroci subkliničkog hipotireoidizma

Uzroci subkliničkog hipotireoidizma su različiti: najčešće je u pitanju Hashimoto tireoiditis, zatim, izlaganje radijaciji vratnog predela, operativni zahvati na vratu, terapija hipertireoidizma radioaktivnim jodom i uzimanje nekih lekova ( amjodaron, litijum).

Šta se dešava sa pacijentima kod kojih postoji povišen TSH, bez poremećaja ostalih parametara?

U nekim slučajevima, može doći do normalizovanja vrednosti TSH, što može biti znak greške pri ranijim analizama, ili je u pitanju bio neki oblik tireoiditisa sa hipotireoidnom fazom. U drugim slučajevima, subklinički hipotireoidizam ostaje nepromenjen. Po nekim istraživanima, godišnje kod 5-20% ovih pacijenata dođe do razvoja manifestnog hipotireoidizma.

Indikacije za otpočinjanje tretmana subkliničkog hipotireoidizma nisu jasno utvrđene, ali postoje neke smernice. Značajno uvećane vrednosti TSH koje se duže vreme zadržavaju na istom nivou i viši titar antitireoidnih antitela povećavaju verovatnoću da će stanje napredovati ka manifestnom hipotireoidizmu, i samim tim opravdavaju uvođenje levotiroksina u terapiju.

Rizik po pacijenta (o čemu se vodi računa prilikom razmatranja pristupa lečenju) je mali, obzirom na to da praćenje nivoa TSH u krvi osigurava da neće doći do značajnog povećanja cirkulišućih hormona štitaste žlezde, koji bi mogli dovesti do simptoma hipertireoidizma.

Simptomi

Takođe, pacijenti kod kojih postoje simptomi kao što su umor, suva koža, konstipacija, grčevi u mišićima i drugi, mogu imati značajnu korist od uvođenja terapije, iako same vrednosti TSH nisu dostigle veoma visoke vrednosti. Obično se počinje sa niskim dozama hormona, i redovnim kontrolnim pregledima prati stanje pacijenata i njihov odgovor na primenjenu terapiju.

Prirodno rešenje za smanjenu funkciju štitne žlezde

tiroidna zlezda primed 7

Preporučujemo Primed 7 tiromed – Upotreba PRIMED 7 preparata preporučuje se svim osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces na žlezdi koji dovodi do poremećaja funkcije, stvaranja i oslobađanja tireoidnih hormona u cirkulaciju).