Hrana koja usporava rad štitaste žlezde.

Oboljenja štitaste žlezde su jedan je od najčešćih zdravstvenih problema koji lekari mogu da konstatuju u današnje vreme. Izgleda da postoji ekspanzija bolesti vezanih za štitastu žlezdu, bolest ne bira gdine, sve češće se viđa i kod mlađih pacijenata.

Žene su u znatno većem riziku nego muškarci, naročito posle porođaja ili tokom trudnoće . Imati problem sa štitastom žlezdom znači da je mnogo teže gubiti na kilaži, ali ovaj problem može da utiče na vaš život i na druge načine, kroz povećan umor i opstipaciju. Takođe, može se javiti i depresija, problem oko zadržavanja tečnosti ili javljanje suve kože. Ako su vas neki od ovih simptoma već zabrinuli, treba znati da i određena hrana može negativno da utiče na zdravlje štitaste žlezde.

Za zdravu funkciju ove važne žlezde, a samim tim i efikasnog metabolizma, potrebno je u ishrani izbegavati sledeće namirnice.

Gluten
Većina problema sa štitastom žlezdom uzrokovani su autoimunim bolestima. Ovaj protein iz žitarica je snažan pokretač autoimunih bolesti kod osoba koje imaju određeni genetsku predipoziciju. Gluten izaziva upalu u telu, a kod nekih ljudi može da izazove njihov imuni sistem da proizvodi antitela koja napadaju svoje organe ili tkiva. Uklanjanje glutena iz ishrane trebalo bi da pomogne da se poboljša zdravlje štitne žlezde, a takođe može smanjiti i rizik od nastanka neke druge autoimune bolesti. Gluten se nalazi u pšenici, raži, ječmu, spelti i prerađen u mnogim industrijskim namirnicama.

Mlečni proizvodi
Kod mnogih ljudi se javlja taj problem da se mlečni proizvodi teško vare i oni su čest uzrok sindroma želudačnog refluksa, iritabilnog kolona, nadimanja…Ako mlečni proizvodi ometaju probavu, to znači da neće doći do apsorpcije hranljivih materija iz obroka na adekvatan način. Ove namirnice takođe mogu da podstiču rast štetnih mikroorganizma u digestivnom traktu. Protein u mlečnim proizvodima koji se zove kazein, kod mnogih ljudi pogoršava već postojeće autoimune bolesti jednako kao i gluten. U te namirnice spadaju kravlje mleko i razne namirnice napravljene od njega, kao što su sir, sladoled ili jogurt.

Šećer
Već je poznato da šećer loše utiče na zdravlje, a ujedno ima loš uticaj i na štitastu žlezdu. To se dešava zbog destruktivnih efekata koje šećer ima na imuni sistem. On pojačava upale u ljudskom telu i pogoršava autoimune bolesti. Šećer pospešuje rast svih vrsta štetnih patogena u stomaku i pospešuje nastanak crevnih infekcija. Stevija i ksilitol spadaju u prirodne zaslađivače i korisna su zamena za šećer, a takođe i male količine prirodnog javorovog sirupa i meda mogu da budu odličan izbor.

Velike količine sirovog povrća iz reda krstašica
U porodicu povrća krstašica spadaju kupus, brokoli, karfiol, kelj, prokelj i druge slične vrste. Ovo povrće zdravo je za ishranu, ali ne treba preterivati u konzumiranju u sirovom stanju. Krstašice sadrže supstance koje se zovu goitrogene. To su jedinjenja koja mogu da omataju apsorpciju joda od strane štitaste žlezde. Jod je ključna komponenta u proizvodnji tiroidnih hormona i ako nema dovoljno joda u ishrani, jednostavno neće moći da se proizvede dovoljno hormona štitne žlezde.

 Većina ljudi pati od manjka joda, jer ne jedu dovoljno hrane koja je bogata ovim mineralom. Konzumiranje mnogo povrća koje sadrži goitrogene čini ovu situaciju još gorom. Jod se nalazi umorskoj travi i divljim plodovima mora (ne i kod uzgajene ribe),a to su namirnice koje su nedovoljne zasupljene kod ljudi na našem podneblju.

Industrijska ulja od semena
Ovo se odnosi na biljna ulja, kao što je kukuruzno ulje, suncokretovo, sojino, pamučno, uljane repice, semenki grožđa ili pirinčanih mekinja. Ova ulja su visoko vredna u smislu nezasićenih masti. Ljudskom telu je neophodan ovaj tip masti. Proces ekstrakcije ulja uzrokuje da se nezasićene masti oštećuju i oksidiraju. Ako se ove masti upotrebljavaju u kuvanju, oštećenja postaju još veća. Ovakve oštećene masti stvaraju velike upale u telu, jer se ponašaju kao slobodni radikali i izazivaju oštećenja na ćelijama. Zdrave masti koje se moraju uključiti u ishranu nalaze se u hladno ceđenim uljima: maslinovom ulju, makadamija ulju, avokadovom, orahovom, kokosovom, kao i u različitim vrstama masne ribe.

Soja
Nekada je postojalo uverenje
je soja zdrava u ishrani, danas je sve više razloga za to da se ona izbegava. Najpre, zato što velike zalihe soje u svetu dolaze od genetski modifikovanog semena. Takođe, soja je vrlo teška za varenje, ali iako sadrži priličnu količinu proteina, ljudsko telo apsorbuje vrlo malu količinu tog proteina zbog enzimskih inhibitora koji se nalaze u soji. Lektini u ovoj biljci izazvaju iritaciju sluzokože gastrointestinalnog trakta i pogoršavaju stanje onih osoba koje imaju neku autoimunu bolest. Soja je isto tako izvor goitrogena koji inhibiraju apsorpciju joda.

primed 7Primed 7 tiromed je prirodni preparat na bazi meda i ekstrakta mladih, zelenih oraha i kao takav je bogat prirodnim oblikom joda koji se lako iskorišćava i koji je neophodan za pravilnu funkciju štitaste žlezde. Preparat Primed 7 se preporučuje osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde, kao i kod povećanih potreba organizma za unosom joda. Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru iskoristljivost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalni dnevni unos joda. Preparat blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji. Preparat blagotvorno deluje na usporavanje toka Hašimoto tireoiditisa i pomaže očuvanje funkcije štitaste žlezde.