Toplomerom proverite funkciju štitaste žlezde

19-vTemperatura tela je odličan pokazatelj funkcije štitaste žlezde, naročito ako se temperatura meri rano ujutru, pre ikakve fizičke aktivnosti, kada je ona pokazatelj bazalnog metabolizma tela. Prema doktoru koji je otkrio ovu povezanost test se naziva Barnsov test i izvodi se veoma lako.
Barnsov test- način izvođenja
Uveče pripremite toplomer tako što ćete ga otresti,tako da temperatura koju on pokazuje bude ispod 35 stepeni. Ujutru, čim se probudite, stavite toplomer ispod pazuha, tako da između kože i njega nema odeće. Nakon 10 minuta, odmah očitajte rezultat i zapišite ga. To je jutarnja bazalna temperatura i normalno se kreće od 36,5 do 36,8 stepeni.
Tumačenje rezultata testa!
Ako se vaša jutarnja temperatura kreće u rasponima od 36,5 do 36,8 vaša štitasta žlezda radi normalno. Ako je vaša temperatura ispod 36,5 stepeni onda se možda radi o smanjenoj funkciji štitaste žlezde. Simptomi koji takođe ukazuju na hipotireozu su: gubitak energije, umor, gubitak kose, suva kosa i koža, glavobolja, hronične infekcije, loša koncentracija.
Ako je temperatura koju ste izmerili tri puta za redom viša od 36,8 možda se radi o ubrzanoj funkciji štitaste žlezde. Još neki od simptoma hipertireoidizma su nervoza, gubljenje težine, topla vlažna koža, ubrzan rad srca.
Da bi test bio tačniji potrebno je ponoviti ga bar 3 ili više dana za redom. Ako utvrdite da je temperatura vašeg tela iznad preporučenih opsega ispitajte hormonski status vaše štitaste žlezde.