Značaj i uloga ishrane kod osoba sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde

Promena navika u ishrani, odnosno izbor određenih, a izbegavanje drugih namirnica neće samo po sebi da dovede do izlečenja hipotireoidizma. Međutim, sasvim sigurno može da deluje blagotvorno na neke simptome oslabljene funkcije štitaste žlezde i pomogne u tretmanu problema koji prate ovo veoma učestalo oboljenje.

 

Koji minerali mogu da pomognu štitastoj žlezdi?

Na prvom mestu je svakako jod. Dugo je već poznata esencijalna uloga joda u stvaranju tireoidnih hormona. Bez dovoljnog unosa joda, štitasta žlezda jednostavno nije u mogućnosti da proizvodi tiroksin (T3) i trijodtironin (T3). Tako, ukoliko nedostatak joda u ishrani dugo potraje, sasvim je izvesno da će u nekom trenutku nastati problem sa funkcijom štitaste žlezde.

Neke od namirnica koje su dobar izvor joda su svakako jodirana kuhinjska so, zatim jaja, mleko i mlečni proizvodi, kao i riba morski plodovi.

Balans je važan u svim aspektima života, pa tako i kada je ishrana u pitanju. Sa jedne strane, nedostatak joda je poznati uzrok tireoidne strume i hipotireoidizma, ali sa druge strane, prekomerni unos joda takođe može imati negativne posledice. Ishrana u kojoj je zastupljeno previše namirnica bogatih jodom mogu dovesti do hipertireoidizma indukovanog jodom. Ovo se može primeniti i kada se govori o bilo kom drugom mineralu, vitaminu ili drugoj vrsti materija zastupljenih u našoj ishrani.

Selen ima veoma važnu ulogu u prevođenju neaktivnog u aktivan oblik hormona. Pored toga, doprinosi zaštiti od štetnog dejstva slobodnih radikala. Neke od namirnica koje sadrže selen su brazilski orah, tunjevina, sardina, jaja, leguminoze.

Cink, kao i selen, pomaže aktivaciju tireoidnih hormona. Postoje neke studije u kojima je pokazano da cink može uticati na smanjenje povišenog nivoa TSH. Namirnice koje se izdvajaju po sadržaju cinka su školjke, govedina i piletina.

Od minerala, poželjno je pomenuti i magnezijum. Magnezijum utiče na preko 300 različitih funkcija u organizmu, a između ostalih, važan je i za pravilno funkcionisanje štitaste žlezde.

Koje namirnice bi trebalo izbegavati?

Kao što se neke namirnice odlikuju značajnim sadržajem nutrijenata čija upotreba može povoljno da utiče na funkciju štitaste žlezde, tako postoje i namirnice čija se upotreba ne preporučuje u većim količinama, zbog mogućeg negativnog dejstva.

Goitrogeni su materije koje mogu da smanje apsorpciju joda ili oslobađanje hormona iz štitaste žlezde. Namirnice koje sadrže značajne količine goitrogena su kupus, kelj, karfiol, brokoli, soja i proizvodi od soje (tofu, tempeh), neke vrste voća (paradajz, jagode, kruške, breskve), proso, kikiriki i dr. Upotreba ovih namirnica nije apsolutno zabranjena kod osoba sa hipotireozom, jedino što bi trebalo da se unose u manjoj količini. Većina ovih namirnica nakon umerene termičke obrade zapravo gubi goitrogene osobine, pa tako, nije neophodno da se potpuno isključe iz ishrane.

Gluten i hipotireoza. Kod nekih pacijenata sa Hashimoto tireoidizmom postoji uporedo i intolerancija na gluten. Gluten nije uzrok Hashimoto tireoiditisa, ali često se više autoimunih poremećaja javlja udruženo. Eliminacija glutena iz hrane kod osoba sa Hashimoto tireoiditisom mođe da značajno utiče na poboljšanje toka bolesti, i smanjenje određenih tegoba.

Pored hrane, može se obratiti pažnja i na neke napitke koji mogu negativno utisati na štitastu žlezdu. To su pre svega kafa, zeleni čaj i alkohol. Naravno, upotreba ovih napitaka se ne zabranjuje, ali se svakako savetuje umerenost u konzumiranju.

Većina preporuka koje se upućuju osobama sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde su preporuke koje važe i za zdrave osobe, za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.

OD pomoćnih preparata koji se mogu upotrebljavati, preporučujemo PRIMED 7 Tiromed.

primed 7PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde.

Kako deluje PRIMED 7?
Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji.