Šta je autoimuna bolest štitaste žlezde?

 

U našem organizmu postoji odbrambeni tj. imuni sistem. Uloga mu je da nas „štiti“ od infekcija. U uslovima očuvanog zdravlja imuni sistem razlikuje sopstvene molekule od stranih. Njegova složena aktivnost, sinteza antitela, koja je kod zdrave osobe harmonizovana-regulisana, menja se u stanju bolesti i nastaje neki od oblika poremećaja imunoregulacije.

Tako se dogodi da kod jedne osobe, ukoliko ona ima genetsku sklonost, posle brojnih, ponavljanih virusnih infekcija, posle nekog stresa, nastaje patološko stanje – sinteza antitela protiv ćelija sopstvenih organa, tj. autoantitela.

Autoantitela su veoma različita. Nekad su specifična prema organu (organ-specifična autoantitela). Takva su antitela prema sastojcima ćelija štitaste žlezde, antitela prema tireoglobulinu (AtTg) koji je značajna belančevina tireoidne ćelije, kao i antitela prema tireoidnoj peroksidazi (AtTPO), tj. enzimskom kompleksu, značajnom za sintezu hormona štitaste žlezde. Autoantitela mogu biti i sistemska u npr. sistemskom eritemskom lupusu. Postojanje autoantitela u serumu osobe još ne znači autoimunu bolest.

Autoimuna bolest tireoideje – AIBT

Ispoljava se na nekoliko različitih načina, za koje je zajedničko da su uzrokovani poremećajem regulacije imunološkog sistema.

Najčešće autoimune bolesti štitaste žlezde su: Thyreoiditis lymphocytaria Hashimoto (HT), imunska hipertireoza (Morbus Graves Basedow, MGB), nekad ispoljena sa endokrinom orbitopatijom.

Sa pomenutim autoimunskim bolestima štitaste žlezde, mogu istovremeno da se ispolje: hronični poremećaji pljuvačnih žlezda (sindrom suvih sluznica-Sy Sjǿgren), autoimunska hemolizna anemija, perniciozna anemija, smanjenje broja trombocita, Vitiligo, Rheumatoidni artritis, Diabetes mellitus (typ 2, ali i typ 1) Morbus Addison, Coeliakia, Lupus erythemotosus-SLE, Sclerodermia, Vasculitis superficialis.

Kako se potvrđuje autoimuna bolest tireoideje?

Savremeni metodi dijagnostike daju mogućnost da se pouzdano ispita, proveri i prati tok AIBT. Najvažnije je obaviti klinički pregled i prepoznati simptome i znake, značajne za kvalitet života te osobe. Pregled tireoideje ultrazvukom pokaže promenjen eho (hipoehogenost), volumen žlezde (atrofična ili hipertrofična žlezda), kao i eventualno već nastale čvorove (noduse) u tireoideji.

Scintigrafijom tireoideje, jasno se zapaža nehomogenost u distribuciji radiofarmaka. Na mestima gde su autoantitela uzrokovala oštećenje ćelija štitaste žlezde, ne može biti nakupljanja radiofarmaka.

Analiza uzoraka seruma dokazuje prisustvo autoantitela (AtTg, AtTPO, AtTSHR).

Citodijagnostička punkcija tkiva tireoideje (fine needle aspiration, FNA) posle bojenja, daje mogućnost analize tireoidnih ćelija, kao i mesta limfocitne infiltracije žlezde
primed 7
Primed 7 tiromed je  je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde.

Kako deluje PRIMED 7?
Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji.