Šta sve utiče na pravilan i efikasan tretman hipotireoidizma?

Podela hipotireozeNakon postavljanja dijagnoze hipotireoidizma, sledeći korak je propisivanje i primena odgovarajuće terapije koja ima za cilj da nadoknadi nedostajuće hormone, i obezbedi pravilno funkcionisanje organizma.

U nekim slučajevima, i pored primene propisane terapije, simptomi smanjene funkcije štitaste žlezde ostaju prisutni, izraženi, i u velikoj meri remete normalne dnevne aktivnosti i obolele osobe.

Šta je sve neophodno za dobar i pravilan tretman smanjene funkcije štitaste žlezde?

 1. Izbor pravog leka

  Najčešće propisivan lek u tretmanu hipotireoidizma je levotiroksin (T4 hormon). Kod većine osoba, konverzija ovog hormona se pravilno odvija, i uzimanje levotiroksina ispoljva zadovoljavajuće dejstvo u organizmu. Međutim, u malom broju slučajeva, ova konverzija T4 u aktivni oblik T3 se ne odvija pravilno, pa i pored uzimanja lekova, ne dolazi do očekivanog poboljšanja.

 2. Izbor prave doze leka

  Nekada, iako je propisan pravi lek, potrebno je korigovati njegovu dnevnu dozu, u zavisnosti od trenutnog stanja štitaste žlezde (da li je njena funkcija potpuno izgubljena, ili postoji još uvek u nekoj meri oćuvana sinteza hormona).

 3. Pravilan način ishrane

  Opšte je poznato da hrana koju unosimo može značajno uticati kako na pojavu, tako i na tretman različitih bolesti. U slučaju smanjene funkcije štitaste žlezde, važno je znati koje namirnice mogu stimulisati, a koje ometati njenu funkciju.

 4. Optimalna fizička aktivnost i odmor

  Fizička aktivnost takođe može pomoći u regulisanju simptoma koji prate hipotireoidizam. Odgovarajuće vežbe i svakodnevna fizička aktivnost utiče na održavanje telesne težine u željenim granicama, što često može biti problem kada je funkcija štitaste žlezde narušena.

 5. Balans drugih hormona u organizmu

  Najčešći uzrok oslabljene funkcije štitaste žlezde je Hashimoto tireoiditis. Ovaj autoimuni proces nekada može biti udružen sa drugim autoimunim ili hormonskim poremećajima. Zato je veoma važno redovno kontrolisanje opšteg zdravstvenog stanja i drugih organa i sistema, osim štitaste žlezde, za pravilan i sveobuhvatan tretman.

PREPORUČUJEMO: prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha

Kao deo tretmana oslabljene funkcije štitaste žlezde, kada je ishrana i upotreba suplemenata u pitanju, preporučujemo upotrebu PRIMED 7 preparata.
PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Redovnom upotrebom obezbeđuje optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve organe i sisteme kojima je jod neophodan za pravilno funkcionisanje. PRIMED 7 pomaže u boljem regulisanju simptoma koji mogu pratiti smanjenu funkciju štitaste žlezde.