Upotreba joda u medicinske svrhe

jodJod je element koji je u organizmu zastupljen u malim količinama, a neophodan je, pre svega, za pravilnu sintezu hormona štitaste žlezde.

Većina ljudi unosi dovoljnu količinu joda putem raznovrsne ishrane i upotrebom jodirane kuhinjske soli. Kao što nedostatak joda ima negativne posledice po zdravlje čoveka, tako i prekomeran unos može dovesti do određenih poremećaja, zato je poželjno konsultovati lekara pre početka uzimanja suplemenata koji sadrže jod.

Ovde su navedena neka stanja i poremećaji kod kojih upotreba joda ima povoljno dejstvo:

Zapaljenske promene sluzokože usta
Postoje određeni podaci koji ukazuju na povoljno dejstvo ispiranja sluzokože usta jodom, kod zapaljenskih reakcija uzrokovanih hemoterapijom i terapijom zračenjem.

Fibrocistične promene dojke
Pokazano je da jod ima zaštitno, antioksidativno dejstvo na tkivo dojke. Nasuprot tome, nedostatak joda čini tkivo dojke osetljivim na oksidativna oštećenja koja su osnova mnogih bolesti. U slučaju fibrocističnih promena dojke, jod ima zaštitno dejstvo na prekomerno dejstvo estrogena.

Vaginitis
Vaginalete sa jodom mogu biti od pomoći kod nekih infekcija vaginalne sluzokože.

Površinske rane
Jod se koristi dugi niz godina kao dezinfekciono sredstvo za rane i opekotine na koži.

Izloženost visokim dozama zračenja
Nakon izlaganja radioaktivnom jodu, primena kalijum jodida ima zaštitno dejstvo na tkivo štitaste žlezde. Naime, primenom kalijum jodida smanjuje se nagomilavanje radioaktivnog joda u štitastoj žlezdi i time smanjuje mogućnost razvoja karcinoma.

PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Upotreba PRIMED 7 preparata preporučuje se svim osobama kojima je neophodna suplementacija joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde.