Tok Hashimoto tireoiditisa

Kako hormoni štitne žlezde deluju na organizam


Hashimoto tireoiditis predstavlja hronično autoimuno zapaljenje štitaste žlezde.

Razvoj Hashimoto tireoiditisa od subkliničkog stadijuma, u kome nema vidljivih simptoma do stadijuma sa izraženim simptomima može trajati više godina.

U ranoj fazi, Hashimoto tireoiditis se karakteriše blago povišenim vrednostima TSH (hormon koji stimuliše rad štitaste žlezde), normalnim vrednostima T3 i T4 i pozitivnim antitireoidnim antitelima (anti TPO). Ova faza se označava kao subklinički hipotireoidizam.

Progresija ka klinički manifestnom obliku je postepen proces, i smatra se da na brzinu progresije mogu uticati neki faktori kao što su infekcije i lekovi.

Kako autoimuno zapaljenje štitaste žlezde napreduje, tako počinje da opada stvaranje tireoidnih hormona, dok nivo TSH raste. Kako je u pitanju hroničan zapaljenski proces, vremenom opada sposobnost štitaste žlezde da stvara hormone.

Odluku o uvođenju hormonske supstitucione terapije donosi endokrinolog, na osnovu laboratorijskih analiza koje pokazuju rad štitaste žlezde i na osnovu kliničke slike. Kod izraženih subjektivnih tegoba, endokrinolog može uvesti hormonsku supstitucionu terapiju i pre značajnog pada nivoa tireoidnih hormona.

Od prirodnih preparata koji se koriste kao dopuna tretmanu smanjene funkcije štitaste žlezde preporučujemo upotrebu preparata PRIMED 7 Tiromed. PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.

primed 7

Svakodnevnim korišćenjem obezbeđuje optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme kojima je jod neophodan za normalno funkcionisanje.

Posebno povoljno deluje u tretmanu tegoba koje prate oslabljen rad štitaste žlezde.

U tretmanu Hashimoto tireoiditisa, savetuje se uporedna primena i selena i cinka, koji takođe povoljno utiču na rad štitaste žlezde i dopunjuju dejstvo PRIMED 7 preparata.