Minerali i štitasta žlezda

minerali i stitna zlezda

Kod osoba koje imaju problem sa štitnom žlezdom, mnogi minerali imaju uticaj na njenu pravilnu funkciju i iskoristljivost lekova koji se koriste kod problema sa štitnom žlezdom.

Jod

Jod je mineral koji je neophodan za pravilan rad štitne žlezde i adekvatnu proizvodnju tiroidnih hormona. Ima ga najviše u plodovima mora, algama i svim biljkama i životinjama koje žive u morskoj vodi. Takođe ga ima u mleku, mesu, jajima i spanaću, ali svakodnevni izvor joda predstavlja jodirana kuhinjska so. Preporučeni dnevni unos joda za odrasle je 150 mcg, za trudnice 220 mcg i za dojilje 290 mcg. Ali budite oprezni, dovoljna dnevna doza za odrasle je pola kašičice jodirane soli. Za normalnu funkciju štitne žlezde nije dobro ni previše ni manjak joda. Osobe sa normalnom funkcijom štitne žlezde mogu uzimati i 10 puta veće količine joda od preporučenih, bez ikakvih posledica, dok osobe koje imaju bilo hipo ili hiperfunkciju štitne žlezde moraju povesti računa o unosu ovog minerala. Ovako deluje da je lako snabdeti organizam dovoljnom količinom joda, ali oboljena štitne žlezde uzrokavana nedostatkom joda su česta u nekim podnebljima. Osobe koje su na neslanoj dijetu, u povećanom su riziku da razviju poremećaj usled nedostatka joda.

Kalcijum

Kod žena sa hipertireoidizmom, hormon u višku stimulacijom osteoklasta, razgrađuje kosti i neophodna je adekvatna nadoknada kalcijuma, koji jedan od osnovnih sastojaka kostiju.

Ženama između 25-50 godine, neophodan dnevni unos je 1000 mg Ca, kao i ženama preko 50 godina koje su na terapiji estrogenima, dok kod žena preko 50 godina koje ne uzimaju estrogen dnevna potreba iznosi 1500 mg. Nekim ženama nije dovoljan kalcijum iz hrane, pa moraju uzimati suplementa. Ako uzimate više od 750 mg dnevno, podelite ih u dve dnevne doze zbog bolje apsorpcije..

Selen

Selen pomaže konverziju T4 u T3 hormon, koji je aktivan na periferiji. U nedostatku ovog minerala smanjen je nivo T3 u organizmu što se ispoljava kao hipotireoidizam. I selen u višku može da uzrokuje probleme sa štitnom žlezdom. Selena najviše ima u zemljištu. Izvor selena u hrani je meso životinja koje jedu hranu koja raste u zemljištu koje je bogato selenom. Ima ga još i u orasima, semenkama i žitaricama koje uspevaju na zemljištu bogatom selenom. Selen je zastupljen u mnogim namirnicama, kao što su piletina, jaja, integralni hleb, morski plodovi… Pojedini lekari savetuju obolelima koji imaju hipotireoidizam, uzimanje selena u vidu suplemenata 200 mcg dnevno, da bi pojačali konverziju T4 u T3.

Gvožđe

Ovaj mineral je takođe potreban za konverziju T4 u T3. Osobe na terapiji tireoidnim lekovima, koje leče i anemiju, trebalo bi obratiti pažnju na interakciju, kako sa hranom bogatom gvožđem, tako i sa suplementima gvožđa. Ne bi trebalo uzimati ih u isto vreme, već sačekati 4 sata sa konzumacijom namirnicama bogatim gvožđem, nakon redovne terapije tireoidnim lekovima.

Magnezijum

Magnezijum je potreban za pretvaranje T4 u T3, tako da treba povećati unos ovog minerala.

Cink

Istraživanja su pokazala da i hipotireoidizam i hipertireoidizam dovede do nedostatka cinka. Cink takođe igra ulogu u funkcioniranju imunog sistema. Niski nivoi cinka pronađeni su kod gojaznih ljudi. Cink je potreban za pretvaranje T4 u T3, i potrebno je povećati unos i ovog minerala.