Tok i ishod subakutnog tireoiditisa

subakutni tireoiditisSubakutni tireoiditis predstavlja zapaljenje tkiva štitaste žlezde koje nastaje kao posledica infekcije, najčešće nakon respiratorne infekcije. Simptomi koji obično prate subakutni tireoiditis su otok, bol i osetljivost vratnog dela na dodir, kao i povišena temperatura, osećaj slabosti i malaksalosti. Pored toga, ukoliko dođe do uvećanja žlezde, može postojati i otežano gutanje.

Subakutni tireoiditis obično protiče u tri faze:

  • Faza pojačane funkcije (hipertireoidizam), praćena nervozom, problemima u koncentraciji, dijarejom, gubitkom telesne težine, ubrzanim radom srca i povećanjem telesne temperature i znojenjem.
  • Faza smanjene funkcije (hipotireoidizam) nastaje nakon faze hipertireoidizma, i praćena je umorom, zatvorom, dobijanjem na težini i problemima sa menstrualnim ciklusom.
  • Faza uspostavljanja normalne funkcije štitaste žlezde nastaje obično nakon 12-16 meseci, i karakteriše je postepena normalizacija stvaranja i oslobađanja tireoidnih hormona.

Retko, u približno 5% slučajeva, ne dolazi do oporavka, već ostaje trajno oštećena funkcija štitaste žlezde, koja zahteva doživotnu primenu hormonske supstitucione terapije.

Dijagnoza subakutnog tireoiditisa

Dijagnoza subakutnog tireoiditisa postavlja se na osnovu kliničke slike, laboratorijskih analiza, i po potrebi ultrazvučnog nalaza. Terapija u fazi hipertireoidizma primenjuje se u cilju smanjenja stimulativnog dejstva tireoidnih hormona na srce, zatim daju se analgetici, za smanjenje bola i antipiretici, za smanjenje povišene telesne temperature. Kada subakutni tireoiditis uđe u fazu hipotireoidizma, menja se i pristup lečenja. U nekim slučajevima, lekar privremeno uvodi i hormonsku supstitucionu terapiju, koja se postepeno ukida, sa uspostavljanjem normalne funkcije žlezde.

U slučaju da ne dođe do potpunog oporavka, već ostane trajno narušena funkcija štitaste žlezde, potrebna je doživotna nadoknada hormona, koji se više ne stvaraju u dovoljnoj količini. U tu svrhu na raspolaganju su lekovi koji sadrže tireoidne hormone, koje propisuje lekar endokrinolog.

tiroidna zlezda primed 7

Pored lekova, ukoliko postoji smanjena funkcija štitaste žlezde, postoji i veliki broj preparata koji se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo u tretmanu. Od prirodnih preparata, preporučujemo upotrebu PRIMED 7 preparata. PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenog oraha. Ne sadrži konzervans, veštačke boje druge dodatke. Redovnom uportebom obezbeđuje optimalan dnevni unos joda, koji je neophodan za normalnu funkciju većine organa i ćelija našeg organizma. Pomaže u tretmanu simptoma koji prate oslabljenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva koža, kosa i nokti, kao i usporen metabolizam.

Reference:
http://www.healthline.com/health/subacute-thyroiditis#Treatments4
http://emedicine.medscape.com/article/125648-overview

Priredila Dr Danica Petrović