Posledice gušavosti i nodusa na štitastoj žlezdi.

tiroidna-zlezdaKako se formiraju gušavost i nodusi?
Kada organizmu nedostaje jod, štitasta žlezda nije u stanju da u dovoljnoj meri proizvodi hormone značajne za sve metaboličke procese. Štitasta žlezda pokušava da nadoknadi nedostatak tako što počinje da se uvećava. Posledično može doći do formiranja nodusa u tkivu od uvećanih ćelija štitaste žlezde.
Koga pogađaju gušavost i nodusi?
Kao što je već navedeno, nedostatak joda jeste najčešći uzrok gušavosti, stoga su osobe koje ne unose jod u dovoljnoj meri izložene najvećem riziku. Pušenje takođe može da dovede do ovih poremećaja. Preveliki unos nitrita (na primer, preko vode) takođe može da dovede do formiranja gušavosti. U dodatne faktore rizika spadaju: hormonske promene tokom trudnoće, puberteta ili menopauze, zapaljenje štitaste žlezde (tireoiditis), hipertireoidizam (pojačana aktivnost štitaste žlezde),hipotireoidizam (smanjena sktivnost štitaste žlezde),Bazedovljeva bolest, Hašimotov tireoiditis (auto-imuni poremećaj koji pogađa štitastu žlezdu), određeni lekovi (npr. tireostatici, litijum).
Koje su moguće posledice gušavosti i nodusa?
Što su gušavost i nodusi veći, postoji veći rizik od uticaja na okolne organe. Obe pojave mogu da dovedu do pomeranja ili pritiska dušnika, vratnih krvnih sudova i/ili jednjaka.
Tireoidni nodusi se dele na scintigrafski „hladne“ i „tople“ noduse. „Hladni“ nodusi ne remete funkciju štitaste žlezde — ipak, oni mogu da narastu i u retkim slučajevima postanu maligni. „Topli“ nodusi – koji mogu da proizvode tiroidne hormone u neutvrđenim količinama – su mnogo češća pojava. Po pravilu nisu nikada maligni ali mogu da dovedu do hipertireoidizma (pojačana aktivnost štitaste žlezde). Stoga, veoma je značajno identifikovati tip prisutnog nodusa kako bi se izbegli mogući rizici.
Na šta bi trebalo da obratite pažnju?
Dok štitasta žlezda normalno funkcioniše („eutireotična struma“), inicijalno neće postojati nikakve neugodnosti izazvane strumom nastalom nedostatkom joda ili štitastim nodusima. Uvećana struma ili nodus mogu izazvati sledeće simptome: promuklost, hroničan kašalj, knedla u grlu, bol u toku gutanja, otežano disanje.
Ukoliko se na uvećanje strume nadoveže i disfunkcija štitaste žlezde rezultujući simptomi ukazaće na mogući hipertiroidizam ili hipotiroidizam.
tiroidna zlezdaPrimed 7 tiromed preporučuje se svim osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis, struma ili neki drugi proces na žlezdi koji dovodi do poremećaja funkcije. Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju joda. Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme za čiji rad je jod neophodan. PRIMED 7 pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti. Takođe, povoljno deluje i na usporeni metabolizam.