X-zraci kao uzrok raka štitne žlezde

Rendgenski snimakRendgenski pregledi, mamografija, snimanje zuba  povećavaju rizik od raka štitne žlezde, koji je često bezbolan i metastazira u limfne čvorove vrata.

Kod rendgenskih pregleda obavezno je nošenje zaštitnih olovnih kecelja, mada one nisu dovoljna zaštita jer područještitne žlezde gotovo uvek ostane nepokriveno.

Učestalosti ovog tipa raka doprinosi i neadekvatna zaštita pri zubarskim i mamografskim pregledima, koji takođe koriste X-zrake. Osobe koje su u toku jedne godine bili na ovakvim pregledima pet i više puta, imaju četiri puta veći rizik za dobijanje raka. Lekari bi pri tome trebali da više vode računa o zaštiti samog vrata prilikom pregleda. Poražavajuća je statistika da se u SAD-u svake godine dijagnostikuje 34 000 novih slučajeva raka štitne žlezde.

Rak štitne žlezde je zloćudni tumor unutar same žlezde. U evropskim zemljama se otkrije u 1 od 25 000 ljudi, i to uglavnom žena, a broj obolelih je svake godine veći. Najčešći oblici karcinoma su papilarni i folikularni karcinom štitne žlezde.

Simptomi raka štitne žlezde:

  • Pojava bezbolne kvržice ili čvora u žlezdi.
  • Promuklost ili gubitak glasa.
  • Otežano gutanje.
  • Gubitak na težini i iscrpljenost.

Papilarni karcinom je najčešći zloćudni karcinom štitne žlezde koji se pojavljuje nakon zračenja glave i vrata u ranom detinjstvu. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Može se širiti sa žlezde na okolna tkiva vrata. Metastazira uglavnom u suprotni režanj žlezde i u limfne čvorove vrata. Godinama ostaje bezbolan, što mu dodatno otežava postavljanje dijagnoze.