Nodozna toksična struma

 

2-337

Nodozna toksična struma je bolest štitne žlezde koju karakteriše povećano stvaranje tireoidnih hormona, ali ne iz normalnog tkiva štitne žlezde, već iz pojedinačnog, autonomnog čvora štitne žlezde ili polinodozne strume.
Uzrok ovakvog stanja nije poznat. Pretpostavlja se da više etioloških faktora deluje sinergistički u nastajanju ovog stanja. Rezultat patološkog procesa je nastanak tireoidnih folikula koji mogu postati dovoljno autonomni u stvaranju tireoidnih hormona i metabolički dominantni.
Simptomi nodozne toksične strume su slični kao kod Graves- Basedovljeve bolesti, samo su malo manje izražene. U njih se ubrajaju nepodnošenje toplote, ubrzano lupanje srca, obilno znojenje, povećan osećaj gladi i apetit, gubitak u težini, tremor ruku, umor… Simptomi mogu biti i nespecifični kada dominira mišićna slabost, apatija, gubitak u težini, depresija, srčana slabost, emocionalna labilnost…
Dijagnoza polinodozne toksične strume se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza, scintigrafije, nalaza povišenih nivoa tireodnih hormona u krvi i niskog nivoa TSH.
Terapijom polinodozne toksične strume medikamentima koji se zovu tireostatici se postiže remisija i smanjenje simptoma, ali ne trajno. Terapija izbora koja dovodi do trajnog povlačenja simptoma je subtotalna tireoidektomija ili hirurško uklanjanje jednog dela štitne žlezde. Takođe, lečenje radioaktivnim jodom dovodi do kompletne i stabilne remisije.