Prvi simptomi poremećaja funkcije štitaste žlezde.

Oboljenja štitaste žlezde su u porastu, a autoimuna bolest, takozvani Hašimoto tiroiditis, bukvalno poprima razmere epidemije. Organizam pogođen ovim poremećajem, prestaje da prepoznaje sopstvenu tiroidnu žlezdu i počinje da stvara antitela. Vremenom, štitasta žlezda sve slabije radi i njena funkcija opada. Takav poremećaj ima čak petina žena u šestoj deceniji, a oko tri, četiri posto muškaraca.
Koji su prvi simptomi poremećaja u radu štitaste žlezde?
Simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu sa štitastom žlezdom su veoma različiti. Potiču od raznih organa, a pokazuju koliko ti organi trpe, usled lošeg rada tiroidne žlezde. Tako, na primer, prvi simptom pojačanog rada žlezde može da bude bolest srca, odnosno, popuštanje srca. Nekad je to dijareja, a najčešće preznojavanje, podrhtavanje… Ispoljavanje poremećene funkcije tiroide, zavisi i te kako od toga šta smo nasledili, od našeg genotipa koji određuje intenzitet odgovora pojedinih organa na hormone. Statistika kaže da 80 odsto ljudi sa obolelom štitnom žlezdom ima ubrzan puls, a 40 odsto ima podrhtavanje.
Znaci bolesti mogu da se jave u celom organizmu.
Kad osoba dobija na težini, iako ne jede više nego do tada, ako postane usporena, zaboravna, pospana, zimogrožljiva, ili, mada izuzetno retko, ima i blago sniženu temperaturu, opravdano se sumnja da boluje od poremećaja u radu štitaste žlezde. Hormoni štitaste žlezde, važni su za funkciju svakog našeg organa i nivo oksidacije u njima (snabdevenosti kiseonikom), ali i za razvoj mozga, tokom rasta embriona. Kod svih oboljenja, nastalih zbog poremećaja funkcije žlezda sa unutrašnjim lučenjem, tegobe i znaci bolesti mogu da se jave u celom organizmu.
Da li je češće smanjeno, ili povećano lučenje hormona tiroide?
Najviše je poremećaja sa smanjenjem funkcije (Hašimoto), a nešto ređe se javlja Grejvsova bolest, koja je, u stvari, naličje iste priče i takođe nastaje kao posledica autoimune bolesti. Tu, međutim, postoji problem sa kojim se teže nosimo, a to je tiroidna oftamopatija, koja zahteva multidisciplinarni pristup u lečenju. Reč je takođe o autoimunoj bolesti, koja se javlja najčešće paralelno sa oboljenjima štitaste žlezde. Simptom su izbačene oči (Bazadovljeva bolest). Može da se javi nevezano od poremećaja u radu štitaste žlezde, da joj prethodi godinama, a ne mora ni da bude obostrana.
Neželjeni efekti hormonske terapije.
Neželjenih dejstava ima samo onda kad pacijent dobije veću dozu, nego što mu je potrebna. Usled toga dolazi do oštećenja funkcije srca. Nadoknada hormona el-tiroksina kod osoba, kojima je odstranjena štitasta žlezda, nema neželjena dejstva, ali samo ukoliko se ne pretera sa supstitucijom. U više od 85 odsto slučajeva nadoknada hormona medikamentima, obezbeđuje obolelima sasvim normalan život. U desetak odsto slučajeva, postoje tegobe koje lekari ne mogu u potpunosti da objasne. To važi i za sve druge hormonske terapije, ne samo za tiroidnu žlezdu.
PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.
PRIMED 7 se preporučuje kod:
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde)
povećane potrebe za unosom joda. Redovna upotreba preparata omogućava optimalan unos nutrijenata neophodnih za održavanje normalne funkcije štitaste žlezde u stvaranju hormona. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na umanjenje svih simptoma koji prate oslabljenju funkciju štitaste žlezde.