Česta pitanja: Da li PRIMED 7 zamenjuje hormone?

Oslabljena funkcija štitaste žlezde je veoma čest zdravstveni problem. Pojava bolesti moguća je i kod muškaraca, ali u najvećem broju slučajeva osobe koje imaju oslabljenu funkciju štitaste žlezde (hipofunkcija) su ženskog pola.

Hipofunkcija označava stanje u kome štitasta žlezda iz nekog razloga ne stvara ili ne oslobađa dovoljnu količinu hormona u krvotok (tiroksin T4 i trijodtironin T3). Posledice se osećaju u celom organizmu, kao rezultat usporenog metabolizma.

Klinički pristup se može razlikovati. U zavisnosti od nivoa hormona T3, T4 i TSH, antitireoidnih antitela, kao i prisustva ili odsustva simptoma određuju se redovni kontrolni pregledi ili se uvodi hormonska supstituciona terapija.

Da li PRIMED 7 zamenjuje hormone?

PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. U narodnoj medicini ova kombinacija prirodnih sastojaka poznata je i korišćena veoma dugo, u cilju poboljšanja funkcije štitaste žlezde.

PRIMED 7 u svom sastavu ne sadrži hormone, i ne može ih zameniti ukoliko je njihova primena neophodna.
PRIMED 7 sadrži fitonutrijente koji mogu blagotvorno da deluju na poboljšanje funkcije štitaste žlezde u stvaranju hormona, ukoliko postoji očuvano tkivo žlezde. To se odnosi npr. na fazu Hashimoto tireoiditisa u kojoj je nivo hormona T3 i T4 u granicama normalnih vrednosti, ali povišen nivo antitela i TSH ukazuje na prisustvo poremećaja funkcije.

Ukoliko je štitasta žlezda operativno uklonjena, ili je usled hroničnog zapaljenskog procesa (Hashimoto tireoiditis) nepovratno uništena, jedini način za nadoknadu hormona je njihov unos u obliku tableta. Kako je organizmu svakako potreban jod, za obavljanje različitih funkcija, PRIMED 7 se i u ovom slučaju može koristiti, kao dopuna osnovnoj terapiji.

Vrste poremećaja funkcije štitaste žlezde

Važno je napomenuti da se pre početka primene bilo kakvog suplementa koji poboljšava funkciju štitaste žlezde utvrdi o kakvom poremećaju funkcije je reč.

Naime, nepravilna funkcija štitaste žlezde može ići u dva suprotna smera: pojačana funkcija (hiperfunkcija), kada se oslobađa više hormona nego što je normalno, i smanjena funkcija (hipofunkcija), kada postoji nedostatak hormona. Pristup tretmanu ova dva problema je različit. U slučaju smanjene funkcije preporučuje se unos joda, selena i drugih minerala koje podstiču rad štitaste žlezde, dok se u slučaju pojačane funkcije unos ovih elemenata ograničava.

Tako, kada je u pitanju upotreba PRIMED 7 proizvoda u pitanju, ne preporučuje se osobama sa pojačanom funkcijom.